Annonce:
Annonce:

Falske iPhones i omløb på nettet

Køb ikke mobiljulegaverne her. Du risikerer at få en gammel Nokia med posten, advarer Nets

De er lækre, men du skal passe på med at bestille dem over nettet. (Foto: Apple)
De er lækre, men du skal passe på med at bestille dem over nettet. (Foto: Apple)
Annonce:
Følg Forbrug

En sort iPhone 4 16GB til 1898,07 kroner eller modellen større - iPhone 4 32GB til 2006,84 kroner. Det tilbud er en dansk forbruger faldet over, da han surfede efter mærkejakker på nettet.

Et hurtigt pristjek hos nogle af de danske teleselskaber afslører, at det dæleme er billigt for de smarte telefoner fra Apple, der herhjemme gerne koster mellem 4000 og 6000 kroner.

Advarer imod hjemmeside
Og selv om du gerne vil spare mere end 50 procent på din nye telefon eller julegaven, så er det en rigtig dårlig idé at bestille de billige iPhones.

- Vi fraråder forbrugere at købe på den hjemmeside, siger Maria Jensen, jurist i e-handelsfonden, til ekstrabladet.dk.

Heldigvis droppede den smartphone-fristede mand at bestille en af de fancy telefoner. Havde han gjort det, var han efter alt at dømme endt med en gammel Nokia-model eller helt uden telefon.

Annonce:

Gooseparkasalg.com er navnet på hjemmesiden bag telefonfristelserne. Som navnet antyder er mobiler ikke det eneste, netbiksen kan tilbyde.

Kinesisk fupfirma
Den frister på dansk med alskens normalt meget dyre mærkevarer, som du kan købe til halv pris eller endnu billigere.

For eksempel Timberland-støvler, Moncler-jakker, Canada Goose-ditto, Nike-sko, tøj fra North Face og så videre.

Selv om Gooseparkasalg.com mestrer en slags dansk på hjemmesiden, huserer bagmændene dog langt fra Danmark. Domænenavnet er registreret i Kina og et vaskeægte falsknerforetagende ligesom stribevis af andre onlinebutikker, som ekstrabladet.dk igennem den senere tid har skrevet om.

Læs også: Min mærkejakke lugter af hønselort

De varer, du måtte modtage, når pengene er trukket fra din konto, er nemlig slet ikke den ægte vare. Tidligere på året modtog en række danskere i stedet for de smarte mobiler, de havde bestilt online, en gammel Nokia-model. Dengang stod fupfirmaet Telestar.dk bag.

Annonce:

Læs også: Telestar snød mig

Og det er netop, når du får leveret en vare, som ikke lever op til det, du har bestilt, at du får problemer.

Læs også: Fup-mærkejakker til salg på nettet

Gør indsigelse
Nets, det tidligere PBS, understreger, at der er stor forskel på en 'ikke levering' og 'mangelfuld levering' i forhold til forbrugerens rettigheder.

Modtager du ikke varen, skal du først forsøge at få en afklaring fra netvirksomheden. Herefter kan du gøre indsigelse i din bank, som kan overføre pengene.

Får du derimod en forkert eller mangelfuld vare, skal virksomheden som udgangspunkt have mulighed for at udbedre problemet.

Brodne kar
Er varen imidlertid så mangelfuld, at fejlen ikke kan være andet end bevidst, er det op til en konkret vurdering i din bank, om du kan få pengene tilbage.

Annonce:

- Der findes brodne kar. På et tidspunkt solgte en virksomhed ved navn Telestar.dk nogle påfaldende billige mobiltelefoner. Men bestilte man en ny, smart model, fik man typisk leveret en gammel Nokia. Her valgte bankerne i den konkrete sag at behandle sagerne som 'ikke-leveringer', fordi der var tale om en systematisk praksis fra virksomhedens side, og en vare, der var langt fra det lovede. Heldigvis er det et fåtal, der gør det bevidst, siger Søren Winge, pressechef i Nets, til ekstrabladet.dk.

- Men det er ikke en naturlig rettighed, at banken tilbagefører pengene, hvis du har valgt at modtage varen, siger Søren Winge.

Læs mere om dine rettigheder, når du er blevet fuppet, i boksen til højre.

Er du blevet snydt på nettet, så skriv til kup!

Sådan gør du, hvis du bliver snydt på nettet

Se her, hvad du kan gøre, hvis du ikke har modtaget dit netkøb, eller varen er forkert eller mangelfuld.

Nets, det tidligere PBS, ridser her dine muligheder op:

Der er stor forskel på en 'ikke levering' og 'mangelfuld levering' i forhold til forbrugerens rettigheder.

Ikke-levering:

Lettest er det at få sine penge tilbage, hvis du slet ikke har modtaget det, du har købt på nettet.

Det er en klokkeklar ikke-levering. I denne situation skal du kontakte netvirksomheden for at få en afklaring på, hvorfor varen ikke er leveret. Løser situationen sig ikke, kan du gå i banken og gøre indsigelse og få beløbet tilbageført. Du skal skrive under på en tro og love-erklæring.

Herefter er det virksomhedens problem at bevise overfor banken, at den har leveret varen.

Lad være med at tage imod varen:

Fatter du mistanke til netfirmaet efter at du har bestilt og betalt en vare, kan du vælge at sige: 'Jeg modtager ikke varen'. Det kan f.eks. gøres ved ikke at afhente den på posthuset eller nægte at tage imod den.

Der er som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret på fjernsalg, men har du at gøre med lyssky tøjfuskere, er dine forbrugersikrede rettigheder ikke de første, der bliver taget hensyn til.

Mangelfuld levering:

Problemet opstår, når varen fysisk er leveret, men er mangelfuld. Som udgangspunkt skal virksomheden have mulighed for at udbedre manglen eller fejlen. For eksempel hvis en online-butik har leveret sko et nummer for store eller en trøje med den forkerte farve.

For at vurdere, om der er tale om systematisk svindel, vil bankerne undersøge, om de kan få bekræftet en tendens i forretningens mønster i andre banker.

Hvis du ikke kan få hjælp af din bank, er din sidste chance at få hjælp af Forbrugerklagenævnet eller Forbruger Europa.

(Kilde: Nets)

Sådan gennemskuer du fupfrakkesælgerne

Flere af de hjemmesider, der sælger uægte vintertøj ser helt tilforladelige ud.

For eksempel er layoutet pænt, tøjet på billederne ser ægte ud, men både dem og modelfotos kan være stjålet fra Canada Gooses rigtige hjemmeside, hvor du i øvrigt kan finde danske butikker, der sælger den ægte vare.

Hvis du gransker teksten på for eksempel fupsitet goosejakkedk.com bør du ret hurtigt blive skeptisk.

For eksempel lyder det: 'fri fragt på alle punkter + køb 2 få 1 gratis sæt hænder'.

Videre lyder det blandt andet: 'Canada Goose har produceret innovative, af høj kvalitet overtøj i Canada i over 50 år. Alle Canada Goose Danmark produkter er afprøvet af dem, der bor, arbejder og spiller i de miljøer, de kom fra'.

Her er nogle af hjemmesiderne, der sælger forfalsket vintertøj

varmvinter.net

motebutik.eu

goosejakkedk.com

canadagoosebutik.com

canda-goose.org

2012monclerjackets.com

gooseparkasalg.com

parkabutikker.com

e-handelsfonden advarer forbrugerne mod at indgå nethandler, hvor tilbuddene virker lidt for gode til at være sande.

Slår du til, risikerer du enten slet ikke at få nogen vinterjakke eller at få en jakke, der aldrig har set skyggen af de gåsedun, som er Canada Gooses varemærke. Og med mindre du er ligeglad med, om jakken er falsk eller ægte, så står du allerværst som forbruger, hvis du modtager en falsk jakke med posten, for så er der ikke noget at gøre.

Alarmklokkerne ringe allerhøjest, hvis firmaet oven i købet beder dig om at overføre et beløb til en konto. Så kan du nemlig godt regne med, at dine penge vil være blæst væk ligeså hurtigt som plukkede gåsedun på en stormfuld vinteraften.

(Kilde: e-handelsfonden)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: