Tv-forhandlere oplyste for dårligt om digitalt signal

To tredjedele af klagende tv-købere fik medhold hos Forbrugerklagenævnet i sager om køb af tv før overgangen til digitale tv-kanaler

I flere tilfælde er forbrugerne ikke blevet oplyst godt nok, da de købte nyt tv op til overgangen til det digitale tv-signal. (Foto: Jae c. Hong/AP)
I flere tilfælde er forbrugerne ikke blevet oplyst godt nok, da de købte nyt tv op til overgangen til det digitale tv-signal. (Foto: Jae c. Hong/AP)

Forbrugerne fik medhold i 10 ud af 15 sager om køb af tv før overgangen til det digitale signal, som Forbrugerklagenævnet netop har afgjort.

De er led i en lang række sager om køb af tv og overgangen til de digitale tv-signaler, som nævnet er ved at arbejde sig igennem.

I afgørelserne har Forbrugerklagenævnet generelt lagt vægt på, at tv-forhandlerne skal give forbrugerne de relevante oplysninger om tv’et på købstidspunktet, oplyser nævnet.

Læs alle klagerne Forbrugerklagenævnets hjemmeside

Medhold i de fleste sager
I otte af de 15 sager har forbrugerne fået medhold, fordi tv-forhandlerne ifølge nævnets vurdering burde have vidst og oplyst forbrugeren om, at de solgte tv ikke var i stand til at modtage de digitale signaler. To andre fik medhold i, at man burde kunne forvente, at tv solgt som 'Full HD' kan modtage kanaler i HD-kvalitet.

I fem sager får forhandlerne medhold, fordi Forbrugerklagenævnet vurderer, at forbrugerne havde fået de oplysninger, som var tilgængelig på det tidspunkt, tv’et blev købt.

LÆS: Se 3-D tv uden briller

I seks sager får forbrugerne pengene for tv’et retur, mens forbrugerne får et afslag i prisen i fire sager, skriver Forbrugerklagenævnet.

Forbrugerklagenævnet har i alt modtaget omkring 350 sager om køb af tv og overgangen til det digitale tv-signal. I øjeblikket verserer der omkring 200 sager – heraf er 78 sat i bero og afventer en dom fra Østre Landsret.

LÆS: Tv-kiggeri slår dig ihjel

Ordbog til den digitale tv-virkelighed
Digital modtager:
Kræves hvis du modtager tv via en almindelig tv-antenne. Den digitale modtager kan være indbygget i dit tv eller det kan være en selvstændig boks. Den digitale modtagersikrer, at du kan modtage det nye digital signal på dit analoge tv. Hvis du har kabel, parabol eller bredbånds-tv skal du ikke gøre noget.

HDTV:
Betyder High Definition TV (højopløsnings-tv). Et tv-billede består af en masse små prikker, kaldet pixels. Jo flere pixels, jo bedre kvalitet. HDTV har et højt antal, og kvaliteten er derfor i top. DR og TV2 sender i HD-kvalitet fra 2012.

HD-ready:
Nogle tv er automatisk klar til HDTV. Men har du et tv af ældre dato, som ikke er ’HD-ready’, kan du få den gode kvalitet alligevel, hvis du køber en digital modtager. Du kan kun se HDTV, hvis programmet er optaget i HD kvalitet, og tv-stationen sender programmet i HD-kvalitet (den digitale modtager alene giver ikke HDTV).

MPEG2 og MPEG4:
MPEG står for Motion Picture Expert Group. Både MPEG2 og MPEG4 er komprimeringsstandarder til distribution af digitale billeder. MPEG4 komprimerer billederne, så de fylder endnu mindre uden mærkbar forringelse af kvaliteten. Alle Boxers kanaler samt DRs tre nye kanaler vil udelukkende kunne modtages med en MPEG4 digitalmodtager. DR1, DR2 og TV2 vil, indtil 2012, fortsat blive sendt i MPEG2, men overgår herefter til MPEG4.

Boxer TV:
Som noget helt nyt, giver det nye tv-signal mulighed for, at man kan modtage stort set de samme kanaler til sin tv-antenne, som andre modtager på kabel eller parabol. Men hvis man vil se alle de kendte kommercielle tv-stationer, skal man tegne et særligt abonnement hos den nye udbyder af antenne-tv, Boxer. Boxer sender allerede i visse dele af Jylland og Sjælland, men fra den 1. november sendes over hele landet. Boxer vil sælge programpakker som kendes fra kabel og parabol.