Unge prøver at bytte beskidt festtøj

Unge køber dyrt tøj fredag, fester i det lørdag og prøver at få pengene tilbage for det brugte tøj mandag. Det er noget svineri, siger butikkerne

Det er især de unge kvinder, der prøver at bilde butikspersonalet ind, at deres festtøj ikke har været brugt. (Foto: Colourbox)
Det er især de unge kvinder, der prøver at bilde butikspersonalet ind, at deres festtøj ikke har været brugt. (Foto: Colourbox)

Det er sjældent, at nyt tøj lugter af sved og røg fra en vild bytur. Alligevel prøver unge at returnere deres dyrtkøbte tøj, efter at de har festet med prisskiltet i nakken. Det er især pigerne, der har den udspekulerede uvane.

Gratisavisen 24 timer var i går i kontakt med 15 modebutikker, som alle oplever, at unge kvinder prøver at misbruge returretten.

- De køber tøjet fredag, bruger det i weekenden og kommer herned med det mandag eller tirsdag. Men så stinker tøjet af sved og røg. Det er noget svineri, også over for os, der arbejder i butikken, siger Mads Brix, bestyrer i tøjutikken Butler i Aalborg, til 24timer.

Læs også: Butikker skal tvinges til at bytte

Bliver sure og lyver
I Deres på Strøget i København kender de også alt til de byttelystne kunder. Her oplever man, at det især er de helt unge piger, der prøver at snyde personalet.

- Det er især umodne kvinder i 16-18-årsalderen, som bliver sure og lyver helt vildt, når vi fortæller dem, at tøj, som de vil returnere, stinker af fest og røg, siger bestyreren Tascha Sørensen til 24timer.

Dansk Erhverv, der repræsenterer tøjbutikkerne, har tidligere prøvet at finde omfanget af problemet. De har derfor lavet en undersøgelse blandt deres medlemmer, som viste, at 83 procent har oplevet, at kunder forsøger at bytte en brugt vare.

- Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, at de gør det. Man snyder ikke kun butikken, men også andre forbrugere, der risikerer at købe en brugt vare – eller at butikkerne som konsekvens af dette snyd stopper med at tilbyde fortrydelsesret, siger Lone Rasmussen, forbrugerpolitisk chef i Dansk Erhverv, til 24timer.

Læs også: Danskerne elsker regnearkets afløser

Selvbedrag
Men der er en forklaring på de unges uvaner. Ifølge Niels-Henrik Møller Hansen, der forsker i unges livsstil og sundhed på Center for Ungdomsforskning, er det uopnåelige økononiske forventninger fra omgivelserne, som får de unge til at feste i tøj, som de ikke har råd til.

- At de køber tøj for at bruge det og returnere det, illustrerer det pres, der hviler på de unge, og som tvinger dem til på denne måde at iscenesætte sig selv og begå selvbedrag ved at snyde sig selv, deres venner og butikkerne, siger han til 24timer.

0 kommentarer
Vis kommentarer