Det er lovligt at spamme venner

Når firmaer lokker med kæmpe besparelser, der er betinget af, at et vist antal købere slår til, er det snedigt regnet ud.

For en del af markedsføringen bygger på, at brugerne tipper alle cybervennerne om de forrygende tilbud. Og hvor det er forbudt for virksomhederne at spamme forbrugerne, er der ingen lov, der beskytter dig fra dine allermest flittige ’venner’ på Facebook og Twitter.

- Den her type reklame gennem de sociale medier får markedsføringslovens beskyttelse mod spam til at smuldre. I stedet kommer det til at handle om, hvor stærk den personlige relation er, siger adjunkt ved Institut for afsætningsøkonomi ved CBS, Lars Bech Christensen til ekstrabladet.dk. Han forsker blandt andet i online reklameeffekt og tilbudsaviser.

Butikker betaler festen
Det største tilbudssite herhjemme er Sweetdeal, der ejes af Berlingske. Andre store medier kæmper også om tilbudsjægernes opmærksomhed, og således tilbyder TV2, Den Blå Avis, JP-Politikens Hus og senest Krak også sites med hotte tilbud. Konceptet er naturligvis fra USA, hvor Group On har været kendt i årevis.

Men hvis en butik dels sætter en vare ned med mindst 50 procent og derudover lægger kontanter for at få annoncen ud, hvad får de så igen.

- De får opmærksomhed og i sidste ende håber de på et salg. Det minder meget om en tilbudsavis, bortset fra at det ikke er tre liter mælk, men nicheprodukter, siger adjunkt ved CBS, Lars Bech Christensen til ekstrabladet.dk.

Kort fremtid
Det kan også være et spørgsmål om at udnytte kapaciteten. Eksempelvis en restaurant, der på visse dage om ugen er tyndt besat. Eller hvis de ønsker flere gæster til frokost, så kan de forsøge sig med et slagtilbud for at lokke sultne kunder til.

Adjunkt Lars Bech Christensen spår ikke tilbudssiderne en lang levetid.

- Efterhånden som smartphones med GPS bliver mere udbredt, kommer denne her type tilbud til at handle om fysisk placering. På den måde får brugeren her-og-nu-tilbud, alt efter hvor man bevæger sig hen, siger Lars Bech Christensen og henviser til udviklingen i USA.