Priserne i maj fik endnu et hak op

Priserne på varer kender kun en vej - og det er op. Det er især husleje, benzin og el, der trækker op

Så fik priserne under ét endnu et hak op. Inflationen steg i maj 3,1 procent i forhold til samme måned sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er især prisstigninger på husleje, benzin og el, som trækker op - mens charterrejser, computere og biler trækker den modsatte vej.

Privatøkonom i Danske Bank Las Olsen siger, at prisstigningerne gør værdien af vores penge mindre, og dermed trækker dansk økonomi nedad.

- Prisstigningerne svarer til en ekstraudgift på cirka 15.000 kroner årligt for en gennemsnitlig børnefamilie. Det er klart mere, end familien har fået i lønstigning. På det private arbejdsmarked viser de seneste tal en lønvækst på to procent, siger han.

- Reelt stiger indkomsten endnu mindre, fordi skatten er højere i år end sidste år, og fordi renteniveauet er på vej op. Renteudgifter tæller ikke med i inflationstallet, fortsætter Las Olsen.

Isoleret set er tobak steget mest det seneste år. Under ét er tobak og alkohol steget med 5,8 procent. Og stigningen skyldes fortsat højere priser på tobak som følge af væsentlige afgiftsstigninger.

0 kommentarer
Vis kommentarer