Sådan undgår du dræber-strøm

El-installationerne i Thailand er dødsensfarlige, og et svensk par døde under bruseren. Læs om hvorfor og hvordan du overlever duschen

Sådan ser en typisk vandvarmer ud i Thailand. (Foto: Condimentasm/FickrCC)
Sådan ser en typisk vandvarmer ud i Thailand. (Foto: Condimentasm/FickrCC)

Et ungt svensk par blev i lørdags dræbt af elektrisk stød, da de var på ferie i Thailand. Parret var under bruseren, da strømmen pludselig tog deres liv.

At parret mistede livet på den måde er forkasteligt, mener Karsten Andersen, der er uddannet elektriker og har boet i Thailand i 15 år.

LÆS OGSÅ: Ungt svensk par dræbt af elektrisk stød

- El-installationerne på hotellerne i Thailand er elendige. Der er måske kun en procent af hotellerne, der har HFI-relæer, og de relæer de så har, er elendige. Mit eget sprang for eksempel i luften på grund af overspænding, så jeg vil fremover anskaffe mig relæer fra Danmark. Det skylder jeg både mig selv, og min familie, forklarer han.

Og den sikring betyder rigtig meget, når det varme vand til badet bliver varmet op lokalt i kabinen af et elektrisk apparat.

LÆS OGSÅ: Sådan kan strøm i badet dræbe

Karsten Andersen fortæller yderligere, at det ikke er første gang, at folk er døde af elektrisk chok.

- Der er mange thaier, der er døde på den måde, men det hører Vesten bare ikke om, fortæller han.

Men du kan faktisk gøre noget selv, så du ikke går i brusebad, der løber med livsfarlig strøm.

- Du kan faktisk sætte en finger på vandhanen i bruseren, og får du et rap over fingeren, så er den gal. Men på vandhanen kan du nemlig nå at hive fingeren til dig, hvis du får stød. Det kan du jo ikke, hvis du står under en bruser - så når kroppen at gå i krampe, forklarer Karsten Andersen.