Forsker om at droppe rejsekort: Penge ud ad vinduet

Cirkus-rejsekort lugter af enten total fiasko eller dyrere billetter

Transportministeren truer med at skrotte rejsekortet. (Foto: Kristian Linnemann)
Transportministeren truer med at skrotte rejsekortet. (Foto: Kristian Linnemann)
Følg Forbrug

Rejsekortet skal virke i 2012. Gør det ikke det, bliver det skrottet, siger transportminister Hans Christian Schmidt (V) i dag i et åbent samråd i Folketingets Trafikudvalg.

Han understreger, at hvis ikke leverandøren af rejsekortet, East-West Denmark ApS, senest den 1. december siger ok til at få projektet sat i gang, får rejsekortet det røde kort. Eller med ministerens eget udtryk, har han en 'katapult', han kan udløse, inden projektet styrter i graven.

Alle er tavse
Men om transport-Danmark skal til at forholde sig til en kæmpemæssig økonomisk skandale, er svært at finde ud af. Det er nemlig tæt på umuligt at få et svar fra dem, som skal overholde ministerens deadline. DSB har lavet en ny kommunikationsstrategi, der betyder, at de skubber mikrofonen over til Rejsekort A/S. Rejsekort A/S nægter dog at sige noget. Og East-West Denmark ApS er slet ikke til at få fat i.

- Vi siger ikke noget som helst, lød det tidligere på dagen fra den presseansvarlige for Rejsekort A/S Thomas Boe Bramsen.

Det bedste og eneste citat ekstrabladet.dk kunne opdrive fra de involverede parter.

Hans Christian Schmidt var lidt mere talende i dagens samråd. Han lagde ikke skjul på, at samarbejdet mellem Rejsekort A/S og East-West Denmark ApS var flosset, og han lagde heller ikke skjul på, hvem der var den besværlige i det tvivlsomme ægteskab.

- East West må vise forhandlingsvilje, sagde ministeren.

Dumt at bruge så mange penge
Trafikforsker ved Roskilde Universitet, Malene Freudendahl-Pedersen, håber ikke, at det bliver nødvendigt at bruge katapulten.

- Det er penge ud ad vinduet, siger hun til ekstrabladet.dk.

Dropper transportministeren rejsekortet, har Danmark spildt mindst 700 millioner kroner.

- Det er superproblematisk, at vi har ventet så længe - det er i hvert fald forsinket to år og har været endnu længere undervejs. Men det er dumt at bruge så mange penge på at udvikle teknologi, som ville kunne have fungeret for brugerne, tilføjer Malene Freudendahl-Pedersen.

Du betaler
Uanset om rejsekortet kører af sporet eller forbliver på de skrøbelige skinner, bliver pendlerne ramt af de mange forsinkelser.

Hans Christian Schmidt erkendte i dag, at de aktuelle forsinkelser har haft store omkostninger for trafikselskaberne, og efter Enhedslistens trafikordfører Per Clausen gentagne gange havde spurgt, hvem der i sidste ende kommer til at mærke trafikselskabernes ekstra udgifter, lød den kryptiske melding fra transportministeren.

- Jeg har ikke sagt, at pendlerne ikke kommer til at betale det.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+