Annonce:
Annonce:

Se de klammeste ting vi smider i toilettet

Danskerne er nogle svin, når de går på tønden. Alt for mangle tror, at toilettet er en skraldespand, og det går ud over miljøet

Nylonstrømper, vatpinde og kondomer samler sig i klumper, der skal sorteres fra før vandet kan renses.
Nylonstrømper, vatpinde og kondomer samler sig i klumper, der skal sorteres fra før vandet kan renses.
Annonce:
Følg Forbrug

Det kommer næppe bag på nogen, at det der ender i toiletterne er klamt. Rigtig klamt endda. Men faktisk bliver toiletterne brugt til meget andet ulækkert end det, de er beregnet til. Alt for mange danskere bruger nemlig toilettet som skraldespand, og det ødelægger miljø og badestrande.

Forveksler toiletter med skraldespande
Mange tænker ikke nærmere over, hvad vi trækker ud i toilettet. Men når vi skyller affald ud, belaster det miljøet. Vatpinde, kondomer og løse hår, som former sig til enorme hårbolde, gør det svært at rense vandet effektivt.

Annonce:

- Vi ser mange forskellige eksempler på ting, der ryger ud i toilettet i stedet for skraldespanden. Hår og vatpinde er nogle af de helt store syndere, men også engangsklude, kattegrus og sågar nylonstrømper og bleer, fortæller direktør Torben Knudsen fra Danmarks største spildevandscenter, Lynettefællesskabet.

- Endnu værre er det med maling og medicinrester, som indeholder giftstoffer, vi har svært ved at fange. Det risikerer at ryge videre ud i Øresund, hvor det skader både fisk, planter og badestrandene. Det er blandt andet vores rensning af vandet, der sikrer, at man kan bade ved Bellevue, Amager Strandpark og Havnebadene i København centrum, forklarer han.

Grus i maskineriet
Lynettefællesskabet modtager spildevand fra cirka en million personer i de otte ejerkommuner i og omkring København. Det svarer til næsten 3000 liter spildevand – i sekundet. Spildevand, som i dag fører meget andet end de naturlige efterladen-skaber med sig.

Torben Knudsen håber på, at Lynettefællesskabet kan være med til at ændre folks uvaner.

Annonce:

- Danskerne er blandt de mest miljøbevidste i verden. Jeg tror simpelthen ikke, de er klar over, hvor udfordrende det er for vandrensningen, når de smider hårtotter fra børsten, cigaretskodder eller malingrester i toilettet. Men det er ikke alt, vi kan fjerne, og jo mere skrald der kommer ind, jo sværere er det at gøre vandet ordentligt rent, forklarer han.

Kampagne mod toilet-svineri
Lynettefællesskabet lancerer derfor nu 'Manden På Spanden' – en kampagne som sætter fokus på, hvad vi smider i tønden. Og løsningen er enkel: skrald og skidt hver til sit!

Kalle Pimp har lagt stemme til Manden på Spanden, som du kan møde hele marts på web, radio, busser, metro og meget andet. På
www.mandenpaaspanden.dk kan du se, hvad man må og ikke må smide i toilettet, læse om de blå flag mv.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: