Hvorfor skændes vi i julen?

Den 24. december, hvor familien rigtig skal samles og hygge sig, kan meget nemt udvikle sig til voldsomme skænderier i julelysenes skær.

Julen handler om hygge og at være sammen. Men det kan være svært pludselig at tilbringe så meget tid med familien.(Foto Søren Jensen)
Julen handler om hygge og at være sammen. Men det kan være svært pludselig at tilbringe så meget tid med familien.(Foto Søren Jensen)

Der er måske en grund til, at det hedder sig, at 'man glæder sig som et lille barn til juleaften'. For mens de små børn får julelys i øjnene ved tanken om at pynte juletræ og pakke gaver op, grubler deres forældre over, hvordan de bedst takler tante Annas brok over, at onkel Morten skal med.

Svært at hygge på kommando
For selv om julen skal være hjerternes fest, så er det samtidig højtid for familieintriger og konflikter.
- Udfordringen er, at vi bliver samlet. Vi har en masse fridage sammen, og vi er mange mennesker samlet på samme tid, som vi ikke har set gennem længere tid - og så skal der hygges. Det kan svært at gøre på kommando, og derfor er der nogle af hverdagens småproblemer, der får et omfang af et konfliktuelt drama, siger livstilseksperten Niels Erik Folmann. Han bakkes op af psykolog Majken Matzau.

- I julen lukker virksomhederne ned og alt bliver stille. Hverdagens stresståge bliver blæst væk, og så står vi lidt mere nøgne sammen og skal forholde os til hinanden. Det er sundt, men det kan være svært. Så mærker man jo al den spænding, man ikke har fået taget sig af og løst i løbet af året, og det bliver meget tydeligere i julen, siger hun.

Skændes om småting
Den 24. december pakkes der op for alle de små ting og frustrationer, som familierne har gemt på igennem årets løb. Majken Matzau forklarer, at det kan være helt banale ting, man skændes om i julen.
- De skændes om, hvor de skal være, hvem der skal komme, og hvem der skal have hvilke børn. Man skændes ikke så meget om, hvordan anden skal laves. Det handler om, hvem der skal være sammen og hvordan og hvornår, siger hun.

For høje forventninger
Danskernes forventningerne til julen er så høje som træets grønne top, men tit ender man med at blive skuffet.
-Vi har så mange forventninger om, hvad julen skal være, og jo højere og mere romantiske forventninger, vi har, desto dybere bliver faldet, hvis det ikke bliver hyggeligt. Vi er alle vokset op med juledisney, juletræer og stearinlys. Julen handler om hygge, god mad og gaver, men alle de her ting virker ikke ret langt, hvis der er utryghed i familien, siger psykolog Majken Matzau.

Det er livstilsekspert, Niels Erik Folmann, enig i:
- Julen er i forvejen en emotionel højtid, og vi prøver iscenesætte den perfekte hygge. Og når det så ikke helt går som forventet, så er det man skændes så det brager, siger han.

Læs eksperternes råd til at undgå julens konflikter her.

Har du oplevet konflikter i julen i din familie? Skriv dit svar i kommentarfeltet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri