Opdatering:
ekstrabladet.dk har siden publiceringen af artiklen fået svar fra Facebook på, hvad de gør ved ulovlig markedsføring på netværksstedet.
Når du går ind og tjekker Facebook for at se, om vennerne har skrevet noget sjovt eller selv at berige cyberspace med gøgl eller seriøse meninger, lokker det sociale mødested med annoncer for blandt andet tøj og forskellige forbrugsvarer.
En af de utallige annoncer har overskriften 'Canada Goose Salg' og frister Facebook-brugeren med ordene: 'Køb din nye Canada Goose jakke, 100 % originale garanti! 50% rabat. Gratis forsendelse i Danmark!'
Dertil kommer et billede af tre af de populære mærkejakker.
Ægte Canada Goose til 1800 kroner
Annoncen leder videre til netbutikken, Parkabutikker.com, som blandt andet lokker med en rød 'Canada Goose Trillium Parka' kun 1807 kroner. Modellen koster normalt mellem 5000 og 6000 kroner, og netbutikken er det rene svindel.
Netbiksen, hvis hjemmeside kan spores til Kina, er bare en af mange fupforetagender, der bruger lidt for gode tilbud på mærketøj til at lokke penge ud af forbrugerne.
Som du igennem den seneste tid har kunnet læse på ekstrabladet.dk ender det oftest med tomme lommer og billigt kinabras - hvis du overhovedet får leveret noget tøj.
Læs også: Fup-mærkejakker til salg på nettet
Læs også: Min mærkejakke lugter af hønselort
Hopper du på tilbuddet, har du dårlige chancer for at få dine penge tilbage, og hos Facebook er der ingen hjælp at hente:
- Problemet er, at Facebook ikke tager ansvar for tredjeparter. Facebook er en åben platform, hvor alle virksomheder kan markedsføre deres produkter, siger Anette Høyrup, jurist og ekspert i sociale medier i Forbrugerrådet, til ekstrabladet.dk.
Facebook hjælper ikke
Forbrugerrådet ser gerne, at det bliver obligatorisk for Facebook at stille nogle krav til annoncører for at sikre forbrugerne.
- Facebook er den nærmeste til at gøre det, men det er ikke en opgave, de vil påtage sig, og det er en af grundene til, at man ser alt det slam på Facebook.
Hun håber, at EU's persondatadirektiv fra 1995 vil stille nogle større krav til Facebook, når direktivet snart skal revideres og skærpes:
- Det er et område, hvor vi mangler en tilkendegivelse fra Facebook om, at man vil tage noget ansvar, men da jeg talte med den danske repræsentant for Facebook for tre uger siden, var beskeden, at det ikke er en opgave, man kan påtage sig. Det norske Forbrugerrådet arbejder også for at sikre, at Facebook tager et ansvar, men indtil videre hænger forbrugeren selv på den. Så vi råder naturligvis forbrugerne til at passe på annoncerne på det sociale medie.
Det samme gør e-handelsfonden, som får mange henvendelser fra danskere, der har hældt penge ud på tøj, som de enten ikke får, eller er noget andet end det, de har bestilt.
Håret i postkassen
Danskerne køber for eksempel mærketøj fra det canadiske tøjimperium, Canada Goose, og det franske luksusmærke, Moncler. De betaler gerne kun i omegnen af en tredjedel af tøjets normalpris. Men hvis og når de modtager varerne, er det som regel billigt bras, som ikke er i nærheden af at være pengene værd.
Læs også: Falske iPhones i omløb på nettet
Selv om det er rent fup og ulovligt, ender du med problemerne:
- Du står med håret i postkassen, hvis du får leveret en jakke. Selv om du i princippet har ret til at få alle pengene retur. Du har jo ikke fået det, du er blevet stillet i udsigt, siger Maria Jensen, jurist i e-handelsfonden, til ekstrabladet.dk.
Læs mere om netfusk med mærkevarer her.
En læser har henvendt sig til ekstrabladet.dk, fordi hun var blevet mistænksom over tøjannoncen på Facebook og ville underrette den sociale netside, men det var umuligt at få kontakt.
Ekstra Bladet har via mail spurgt de ansvarlige på Facebook, om de er klar over fup-reklamerne og om de gør noget for at standse dem, men internet-giganten vendte aldrig tilbage med svar.
Har du købt forfalsket tøj eller andet på nettet, så skriv til kup!