Annonce:
Annonce:

Facebook annoncerer for falske mærkejakker

Portal for fupannoncer: Uægte Canada Goose-overtøj bliver markedsført på det sociale mødested, men Facebook fralægger sig ansvaret

Facebook tager sig ikke af fuskerannoncer på sitet. (Foto: Screendump Facebook)
Facebook tager sig ikke af fuskerannoncer på sitet. (Foto: Screendump Facebook)
Annonce:
Følg Forbrug

Opdatering:

ekstrabladet.dk har siden publiceringen af artiklen fået svar fra Facebook på, hvad de gør ved ulovlig markedsføring på netværksstedet.

Læs Facebooks reaktion her.

Når du går ind og tjekker Facebook for at se, om vennerne har skrevet noget sjovt eller selv at berige cyberspace med gøgl eller seriøse meninger, lokker det sociale mødested med annoncer for blandt andet tøj og forskellige forbrugsvarer.

En af de utallige annoncer har overskriften 'Canada Goose Salg' og frister Facebook-brugeren med ordene: 'Køb din nye Canada Goose jakke, 100 % originale garanti! 50% rabat. Gratis forsendelse i Danmark!'

Dertil kommer et billede af tre af de populære mærkejakker.

Annonce:

Ægte Canada Goose til 1800 kroner
Annoncen leder videre til netbutikken, Parkabutikker.com, som blandt andet lokker med en rød 'Canada Goose Trillium Parka' kun 1807 kroner. Modellen koster normalt mellem 5000 og 6000 kroner, og netbutikken er det rene svindel.

Netbiksen, hvis hjemmeside kan spores til Kina, er bare en af mange fupforetagender, der bruger lidt for gode tilbud på mærketøj til at lokke penge ud af forbrugerne.

Som du igennem den seneste tid har kunnet læse på ekstrabladet.dk ender det oftest med tomme lommer og billigt kinabras - hvis du overhovedet får leveret noget tøj.

Læs også: Fup-mærkejakker til salg på nettet

Læs også: Min mærkejakke lugter af hønselort

Hopper du på tilbuddet, har du dårlige chancer for at få dine penge tilbage, og hos Facebook er der ingen hjælp at hente:

- Problemet er, at Facebook ikke tager ansvar for tredjeparter. Facebook er en åben platform, hvor alle virksomheder kan markedsføre deres produkter, siger Anette Høyrup, jurist og ekspert i sociale medier i Forbrugerrådet, til ekstrabladet.dk.

Annonce:

Facebook hjælper ikke
Forbrugerrådet ser gerne, at det bliver obligatorisk for Facebook at stille nogle krav til annoncører for at sikre forbrugerne.

- Facebook er den nærmeste til at gøre det, men det er ikke en opgave, de vil påtage sig, og det er en af grundene til, at man ser alt det slam på Facebook.

Hun håber, at EU's persondatadirektiv fra 1995 vil stille nogle større krav til Facebook, når direktivet snart skal revideres og skærpes:

- Det er et område, hvor vi mangler en tilkendegivelse fra Facebook om, at man vil tage noget ansvar, men da jeg talte med den danske repræsentant for Facebook for tre uger siden, var beskeden, at det ikke er en opgave, man kan påtage sig. Det norske Forbrugerrådet arbejder også for at sikre, at Facebook tager et ansvar, men indtil videre hænger forbrugeren selv på den. Så vi råder naturligvis forbrugerne til at passe på annoncerne på det sociale medie.

Annonce:

Det samme gør e-handelsfonden, som får mange henvendelser fra danskere, der har hældt penge ud på tøj, som de enten ikke får, eller er noget andet end det, de har bestilt.

Håret i postkassen
Danskerne køber for eksempel mærketøj fra det canadiske tøjimperium, Canada Goose, og det franske luksusmærke, Moncler. De betaler gerne kun i omegnen af en tredjedel af tøjets normalpris. Men hvis og når de modtager varerne, er det som regel billigt bras, som ikke er i nærheden af at være pengene værd.

Læs også: Falske iPhones i omløb på nettet

Selv om det er rent fup og ulovligt, ender du med problemerne:

- Du står med håret i postkassen, hvis du får leveret en jakke. Selv om du i princippet har ret til at få alle pengene retur. Du har jo ikke fået det, du er blevet stillet i udsigt, siger Maria Jensen, jurist i e-handelsfonden, til ekstrabladet.dk.

Læs mere om netfusk med mærkevarer her.

Annonce:

En læser har henvendt sig til ekstrabladet.dk, fordi hun var blevet mistænksom over tøjannoncen på Facebook og ville underrette den sociale netside, men det var umuligt at få kontakt.

Ekstra Bladet har via mail spurgt de ansvarlige på Facebook, om de er klar over fup-reklamerne og om de gør noget for at standse dem, men internet-giganten vendte aldrig tilbage med svar.

Har du købt forfalsket tøj eller andet på nettet, så skriv til kup!

e-handelsfonden advarer forbrugerne mod at indgå nethandler, hvor tilbuddene virker lidt for gode til at være sande.

Slår du til, risikerer du enten slet ikke at få nogen vinterjakke eller at få en jakke, der aldrig har set skyggen af de gåsedun, som er Canada Gooses varemærke. Og med mindre du er ligeglad med, om jakken er falsk eller ægte, så står du allerværst som forbruger, hvis du modtager en falsk jakke med posten, for så er der ikke noget at gøre.

Alarmklokkerne ringe allerhøjest, hvis firmaet oven i købet beder dig om at overføre et beløb til en konto. Så kan du nemlig godt regne med, at dine penge vil være blæst væk ligeså hurtigt som plukkede gåsedun på en stormfuld vinteraften.

(Kilde: e-handelsfonden)

Sådan gennemskuer du fupfrakkesælgerne

Flere af de hjemmesider, der sælger uægte vintertøj ser helt tilforladelige ud.

For eksempel er layoutet pænt, tøjet på billederne ser ægte ud, men både dem og modelfotos kan være stjålet fra Canada Gooses rigtige hjemmeside, hvor du i øvrigt kan finde danske butikker, der sælger den ægte vare.

Hvis du gransker teksten på for eksempel fupsitet goosejakkedk.com bør du ret hurtigt blive skeptisk.

For eksempel lyder det: 'fri fragt på alle punkter + køb 2 få 1 gratis sæt hænder'.

Videre lyder det blandt andet: 'Canada Goose har produceret innovative, af høj kvalitet overtøj i Canada i over 50 år. Alle Canada Goose Danmark produkter er afprøvet af dem, der bor, arbejder og spiller i de miljøer, de kom fra'.

Her er nogle af hjemmesiderne, der sælger forfalsket vintertøj

varmvinter.net

motebutik.eu

goosejakkedk.com

canadagoosebutik.com

canda-goose.org

2012monclerjackets.com

gooseparkasalg.com

parkabutikker.com

Gode råd til sikker nethandel

Tjek varen
Da du jo ikke har varen i hånden, inden du køber den, er det vigtigt, at der er så tydelige oplysninger om den som muligt, så du kan vurdere varens kvalitet, og om den passer til dine behov. Det kan være tekniske specifikationer, materialesammensætning, vedligeholdelse og andet, der har betydning for dit valg. Print oplysningerne ud, så du senere kan se, om varen lever op til det lovede.

Tjek net-butikken
En seriøs virksomhed vil normalt lægge en masse oplysninger om sig selv på sin hjemmeside. Hvis du ikke kan finde oplysninger om virksomheden, må du overveje, om du overhovedet ønsker at handle med en, du ikke ved, hvem er.

De oplysninger du ifølge loven skal kunne finde er:

  • Virksomhedens navn
  • Virksomhedens fysiske adresse
  • E-mailadresse, postadresse, telefonnummer o.l. som gør det muligt at komme i kontakt med virksomheden.
  • Virksomhedens CVR-nummer (det centrale virksomhedsregister)

Tjek returregler
En af fordelene ved at handle på nettet er, at du har fortrydelsesret. Normalt har du mindst 14 dages fortrydelsesfrist. Især i forbindelse med køb af julegaver er det en fordel, hvis du kan få forlænget fortrydelsesretten, så den også kan udnyttes efter jul.

Sikker betaling
Brug altid dit betalingskort! Bankoverførsler stiller dig dårligt, hvis der skulle opstå problemer. Hvis du betaler med dit betalingskort, kan du få din bank til at tilbageføre pengene, hvis noget går galt med handlen.

Husk i øvrigt at lægge mærke til, om du skal betale fragt og andre leveringsomkostninger.

(Kilde: e-handelsfonden)

Reglerne om destruktion af kopivarer købt til privat brug

Sø- og Handelsretten har den 8. november 2011 afsagt en principiel dom om, at der kan ske destruktion af en kopivare købt til privat brug, i tilfælde hvor kopivaren sendes fra et land uden for EU, og hvor SKAT har suspenderet frigivelsen af varen i henhold til EU's toldforordning.

Kopi-ur kunne destrueres
Dommen af 8. november 2011 afgør, at køberen i sagen ikke havde begået noget ulovligt ved at købe et kopi-ur til privat brug, men at uret alligevel skal destrueres på grund af sælgerens krænkelse af ophavsrettigheder og varemærkerettigheder.

Dommen er endnu ikke endelig, idet der nu løber en ankefrist til Højesteret på 8 uger fra dommens afsigelse. Der er link til dommen, og rettens pressemeddelelse i anledning af dommen, via dette nyhedsindlæg her på hjemmesiden.

Det vides endnu ikke, om dommen ankes, men på baggrund af dommen er retstilstanden på nuværende tidspunkt sådan, at rettighedshavere kan kræve destruktion af kopivarer købt til privat brug, som tilbageholdes af SKAT efter forsendelse fra et land uden for EU.

Rettighedshaverne kan i sådanne tilfælde kræve destruktion på grund af sælgerens ulovlige handlinger, og selvom køberen ikke har begået noget ulovligt.

Hvis køberen modsætter sig destruktionen, eksempelvis fordi køberen mener varen er ægte, skal rettighedshaveren, hvis han vil forfølge sagen, anlægge retssag mod køberen for at få afgjort, om varen er en kopivare eller ej.

Læs for eksempel: Køber af falsk Rolex taber retssag

Hvis domstolen afgør, at der er tale om en kopivare, kan rettighedshaveren kræve kopivaren destrueret uden erstatning herfor til køberen.

Erstatning
Den, der udøver piratkopieringsvirksomhed, kan ved domstolene blive dømt til at betale erstatning. Erstatningen fastsættes som udgangspunkt til det tab, som den krænkede har lidt, men kan også omfatte et rimeligt vederlag for den uberettigede benyttelse. Endelig kan erstatningen omfatte godtgørelse for ikke-økonomisk skade.

Straf
Den, der udøver piratkopieringsvirksomhed, kan ligeledes blive idømt en straf i form af bøde eller fængsel. Strafferammen for forsætlig overtrædelse af ophavsretloven, varemærkeloven, desingloven, patentloven og brugsmodelloven er ved krænkelser foretaget under skærpende omstændigheder 1½ års fængsel. Særligt grove krænkelser kan straffes med op til 6 års fængsel. Sanktionerne forudsætter, at krænkelse er sket forsætligt. Der kan dog gives bødestraf for en groft uagtsom krænkelse.

Indførsel og handel med forfalskede lægemidler kan efter lægemiddellovgivningen straffes med fængsel indtil 1 år og 6 måneder, medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning.

(Kilde: e-handelsfonden)

Sådan gør du, hvis du bliver snydt på nettet

Se her, hvad du kan gøre, hvis du ikke har modtaget dit netkøb, eller varen er forkert eller mangelfuld.

Nets, det tidligere PBS, ridser her dine muligheder op:

Der er stor forskel på en 'ikke levering' og 'mangelfuld levering' i forhold til forbrugerens rettigheder.

Ikke-levering:

Lettest er det at få sine penge tilbage, hvis du slet ikke har modtaget det, du har købt på nettet.

Det er en klokkeklar ikke-levering. I denne situation skal du kontakte netvirksomheden for at få en afklaring på, hvorfor varen ikke er leveret. Løser situationen sig ikke, kan du gå i banken og gøre indsigelse og få beløbet tilbageført. Du skal skrive under på en tro og love-erklæring.

Herefter er det virksomhedens problem at bevise overfor banken, at den har leveret varen.

Lad være med at tage imod varen:

Fatter du mistanke til netfirmaet efter at du har bestilt og betalt en vare, kan du vælge at sige: 'Jeg modtager ikke varen'. Det kan f.eks. gøres ved ikke at afhente den på posthuset eller nægte at tage imod den.

Der er som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret på fjernsalg, men har du at gøre med lyssky tøjfuskere, er dine forbrugersikrede rettigheder ikke de første, der bliver taget hensyn til.

Mangelfuld levering:

Problemet opstår, når varen fysisk er leveret, men er mangelfuld. Som udgangspunkt skal virksomheden have mulighed for at udbedre manglen eller fejlen. For eksempel hvis en online-butik har leveret sko et nummer for store eller en trøje med den forkerte farve.

For at vurdere, om der er tale om systematisk svindel, vil bankerne undersøge, om de kan få bekræftet en tendens i forretningens mønster i andre banker.

Hvis du ikke kan få hjælp af din bank, er din sidste chance at få hjælp af Forbrugerklagenævnet eller Forbruger Europa.

(Kilde: Nets)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: