Danske agurkeavlere får erstatning

Sommerens agurkefrygt udløser nu kompensation på 900.000 kroner

Agurkeavlere får kompensation for tab efter udbrud af den såkaldte VTEC-epidemi. (Foto: Colourbox)
Agurkeavlere får kompensation for tab efter udbrud af den såkaldte VTEC-epidemi. (Foto: Colourbox)

I forsommeren rasede den livsfarlige tarmbakterie, VTEC O104, i Nordtyskland. Den nåede at smitte omkring 4100 personer, hvoraf 908 tilfælde blev kompliceret af nyresvigt. I alt 50 mennesker mistede livet.

Men også danske agurkeavlere mistede millioner af kroner, da de i forsommeren var under falsk mistanke i forbindelse med det tyske udbrud af colibakterien. Det økonomiske tab fik branchen til at søge kompensation. Læs også: Danske agurkeavlere søger kompensation

Kompensation for to uger
Det har de fået nu, skriver Fødevareministeriet i en pressemeddelelse:

'20 avlere har i alt fået ca. 900.000 kr.', skriver Fødevareministeriet.

I alt har NaturErhvervstyrelsen udbetalt ca. 6,4 mio kr. i EU-kompensation til grøntavlere for tab som følge af VTEC-udbruddet i maj 2011.

'Med de to udbetalinger er den direkte kompensation til avlerne kommet på plads', lyder det videre på Fødevareministeriets hjemmeside.

Læs også: Derfor er VTEC dræberbakterien så farlig

Kompensationen dækker cirka to uger fra midten af juni til slutningen af måneden i år. VTEC-epidemien medførte et markant fald i efterspørgslen af produkter som agurk og salat. Avlerne trak enten produkterne tilbage fra markedet, pløjede dem ned eller undlod høst af dem. Af den EU-pulje, der var til rådighed, fik Danmark ca. 6,4 mio. kr.

De danske avlere var afskåret fra at få del i EU-puljen for tab i den første del af krisen fra slutningen af maj til midten af juni - blandt andet fordi det ikke gav støtte at trække agurker mv. tilbage fra markedet i den danske nationale strategi.

Bakteriefrygt
Derfor blev 'den nationale kompensation' iværksat for at sikre, at danske avlere fik en reel kompensation på linje med de berørte kolleger i andre EU-lande.

Allerede i begyndelsen af juni i år anslog Dansk Gartneri, at de relativt få danske avlere tilsammen havde mistet 5 millioner kroner, siden danske agurker to uger tidligere kom under mistanke for at være en af årsagerne til den omfattende smitte med colibakterien VTEC i Tyskland.

Selv om det få dage senere stod klart, at de danske agurker ikke havde noget med udbruddet at gøre, så var branchen i nogen tid efter stadig mærket af, at agurkerne var svære at sælge. Avlerne brændte blandt andet inde med store mængder plukkemodne agurker, som de ikke kunne afsætte.

Spiser du ligeså meget agurk som før VTEC-udbruddet i sommer? Skriv din kommentar nedenfor.

0 kommentarer
Vis kommentarer