Fyre er mere grådige end piger

Når unge fyre selv kan bestemme, hvor meget de skal belønnes for en opgave, er de næsten dobbelt så grådige som pigerne

Fra mig til mig - unge mænd holder sig ikke tilbage, når de skal belønne sig selv. (Foto: Colourbox)
Fra mig til mig - unge mænd holder sig ikke tilbage, når de skal belønne sig selv. (Foto: Colourbox)

Det ser ud til, at mænd allerede som ganske unge har højrere tanker om sig selv, end piger har.

Omkring 100 norske børn i alderen otte til 19 år har deltaget i et projekt, hvor de selv skulle afgøre, hvor mange penge de skulle have som tak for deltage i en spørgeskemaundersøgelse. Ved hjælp af spørgsmålene ville forskerne have belyst, i hvilken grad vi træffer valg, der er gode for os, og hvordan vi påvirkes til at træffe dem, skriver forskning.no.

Efter at have svaret på spørgsmålene fik de unge fem kuverter med en tier i hver. De skulle så give sig selv det beløb, de selv mente, de havde fortjent.

Piger ikke så egoistiske
Konklusionen er klar: Drengene var næsten dobbelt så grådige som pigerne, og de mente selv, at de i gennemsnit havde fortjent 26 kroner, mens pigerne gjorde krav på 14 kroner.

Pigernes begrundelse for ikke at kræve mere var, at besvarelsen skete i undervisningstiden, så de mente ikke, at de skulle have betaling for det. Desuden tog det ikke ret lang tid at svare, og de var også usikre på, om det ville gå ud over andre, hvis de bare selv ragede til sig.

Forskerne bag forsøget mener, at det er rimeligt at antage, piger ikke er så egoistiske som drenge, og at hunkønnene er mere orienteret mod andre.

Noget, der helt overordnet forbavsede eksperterne var, at de unge mennesker generelt tog sig beskedent betalt.

Omkring halvdelen af de unge lod samtlige kuverter med penge ligge. Det kunne tyde på, at vi ikke kun træffer valg ud fra økonomisk gevinst, men at vi også er præget af normer og retfærdighedssans.

0 kommentarer
Vis kommentarer