Babys suttesnor er farlig

Kun én ud af 28 snoer og kæder til sutten, som Sikkerhedsstyrelsen har testet, var sikker. De anbefaler at man dropper snoren

Mange forældre bruger suttekæder og -snore til at holde styr på babys sut. Men mange af dem lever ikke op til sikkerhedskravene. (Foto: Colourbox)
Mange forældre bruger suttekæder og -snore til at holde styr på babys sut. Men mange af dem lever ikke op til sikkerhedskravene. (Foto: Colourbox)

Suttekæder, der sikrer at ungerne ikke taber sutten på jorden, kan se både søde og nuttede ud og findes i et utal af variationer.

Men langt de fleste lever ikke op til de gældende sikkerhedskrav, viser en test, som sikkerhedsstyrelsen har lavet. Kun én ud af 28 testede snore levede op til sikkerhedskravene, viste testen.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer forældre til at være ekstra kritiske, og eventuelt erstatte suttekæden med et større arsenal af sutter.

Se de farlige produkter her

Kan vikle sig om halsen
- Det mest almindelige problem er, at kæden til sutten er for lang. Det betyder, at den kan vikle sig rundt om barnets hals, og i værste fald risikerer barnet at blive kvalt, fortæller Dorthe G. Rasmussen, som er pressechef i Sikkerhedsstyrelsen.

Den korrekte maksimallængde er 22 centimeter.

Små dele kan kvæle
Et andet typisk problem er, at kæderne er pyntet med farvestrålende små dele, som også kan udgøre en kvælningsrisiko for børnene.

- Suttekæder findes jo i mange forskellige designs, og resultaterne af testene indikerer, at man skal være kritisk i forbindelse med dette produkt. En suttekæde, uanset hvor nuttet den ser ud, er jo ikke streng nødvendig for, at barnet kan bruge sin sut. Man kan som alternativ overveje at købe nogle ekstra sutter til børnene i stedet, siger Dorthe G. Rasmussen.

De fleste af de produkter, som er fejlet i Sikkerhedsstyrelsens test, er fjernet fra markedet og information om produkterne lægges løbende på styrelsens hjemmeside, efterhånden som sagsbehandlingen afsluttes.