Annonce:
Annonce:

Politiet orker ikke - fuskerne går fri

Forbrydelse betaler sig. Politiet sylter sager om plattenslagere med speciale i at snyde danske forbrugere for varer og rejser

Hikmet Cengis fra Anatolien Rejser har solgt billetter til fly, der aldrig lettede. Alligevel har Københavns Politi afvist at gå ind i sagen, 'da det ikke er bevist, at han har gjort noget ulovligt'. (Foto: DR)
Hikmet Cengis fra Anatolien Rejser har solgt billetter til fly, der aldrig lettede. Alligevel har Københavns Politi afvist at gå ind i sagen, 'da det ikke er bevist, at han har gjort noget ulovligt'. (Foto: DR)
Annonce:
Følg Forbrug

Selv om medierne jævnligt afslører fuskere, der løber om hjørner med danske forbrugere, så går mange plattenslagere alligevel fri. Stakkevise af politianmeldelser fra vrede forbrugere, der aldrig har fået de varer, rejser eller ferieboliger, som de har betalt for, får nemlig lov til at samle støv på de danske politistationer.

Forbrugerprogrammet Kontant har gennemgået en række sager, hvor adskillige forbrugerne har god grund til at føle sig snydt og derfor ønsker at få sat en stopper for fuskeriet. Sagerne har det til fælles, at politiet trods politianmeldelser ikke rigtigt har fået hul på de ofte komplicerede sager, som indeholder elementer af bedrageri, konkursrytteri og økonomisk kriminalitet.

Annonce:

Svigtet af Anatolien Rejser
En af sagerne handler om Anatolien Rejser, hvor direktør Hikmet Cengis sidste år solgte billetter til fly, der aldrig lettede. Resultatet var, at folk strandede eller aldrig fik deres rejser. En af dem var Inge Nilsson, der selv har 80.000 kroner i klemme.

- Jeg anmeldte Anatolien Rejser den 21. oktober sidste år. Men politiet siger, at de ikke vil gøre noget, fordi jeg ikke har bevist, at der er begået noget ulovligt, siger Inge Nilsson.

Inge Nilsson har siden rykket for at få afvisningen på tryk, så hun kan klage over den. Politiets holdning undrer nemlig Inge Nilsson, da hun har samlet beviser fra 400 andre, der også føler sig snydt af Hikmet Cengis. Til sammen har kunderne mere end to millioner kroner til gode. Hikmet Cengis blev erklæret konkurs den 11. februar. Ifølge Købehavns Politi ligger der en anmeldelsesrapport, som skal undersøges.

Annonce:

Flere fuskere går fri
En anden af sagerne handler om Laila Armanski, der solgte brugte 'luksus'biler fra Tyskland. Flere af bilerne dukkede aldrig op, andre blev dobbelt så dyre som aftalt. Her har sagen ligget stille hos Horsens Politi i halvandet år. Politiet har dog kaldt hende til afhøring, men Laila Armanski er udeblevet.

Samme taktik bruger Christian Tyge Vendelboe også. Han er kendt som flyttemanden, der lod kundernes flyttelæs forsvinde sporløst. Her har politiet ikke gjort sig de store anstrengelser for at opspore ham. Konsekvensen er ifølge Kontant, at Christian Tyge Vendelboe - 20 år efter de første anmeldelser - stadig har gang i flytteforretningen.

Og så er der sagerne om Henrik Koudahl og Tonni Harms, der har solgt henholdsvis anparter til ikke-eksisterende vingårde og medlemskaber af tvivlsomme ferieprojekter. Men politiet har endnu ikke haft fat i dem.

Vurderer selv sagerne
Indtrykket af, at politiet ikke er meget for sager, der lugter af bedrageri og økonomisk kriminalitet over for almindelige forbrugere, deles af landets kuratorer. Hvis kuratorerne opdager noget ulovligt i forbindelse med behandlingen af et konkursbo, skal de melde det til politiet.

Annonce:

- Når vi anmelder, får vi typisk en kvittering på, at politiet har modtaget anmeldelsen. Efter et stykke tid får vi et brev tilbage med besked om, at man af ressourcemæssige årsager ikke vil gøre yderligere, fortæller advokat Pernille Bigaard, der er formand for Foreningen af Faste Kuratorer ved Sø- og Handelsretten, til Kontant.

En stor del af sagerne ligger hos Københavns Politi. Her kan informationschef og vicepolitiinspektør Flemming Steen Munch dog ikke genkende billedet af, at forbugernes anmeldelser samler støv.

- Det er jo ikke sådan, at vi straks rykker ud, fordi et medie mener at have afsløret noget. Vi foretager vores egen vurdering. Der skal være tale om overtrædelse af dansk lovgivning, før vi går ind i sagerne. Ofte er sagerne langt mere komplicerede, end det fremgår i medierne, siger han.

Københavns Politi har kigget nærmere på de pågældende sager, hvoraf flere fortsat kører. Andre ligger dog mere eller mindre stille, da sagens hovedpersoner - ifølge politiet - har gjort sig usynlige.

Se mere i programmet 'Forbrydelse betaler sig' i Kontant i aften på DR1 klokken 21.25.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: