Finanskrisen er ikke enden på alt

Ordet finanskrise vækker snart lige så meget skræk og rædsel i os som krig og terror. Men er vi alle på vej til at gå med tiggerstav og iturevne klude

Lisbeth Nebelung giver Ekstra Bladets læsere gode råd til en sund økonomi.
Lisbeth Nebelung giver Ekstra Bladets læsere gode råd til en sund økonomi.

- Man behøver ikke at gå i panik. Så længe man har sit job, ikke skal sælge eller købe bolig og holder sig fra overforbrug, er man ikke i fare. Faktisk kan vi få noget positivt ud af krisen, siger økonomisk ekspert Lisbeth Nebelong.

Hun er i gang med sin syvende bog om økonomi og mener, at vi danskere skal slå koldt vand i blodet. Her får du et par gode råd til at holde økonomien sund.

Slip af med dårlige vaner
- Mens de senere år har været lån-til-forbrug-år for mange, bliver de kommende år mere spar-op-til forbrug. Det lyder måske lidt kedeligt, men kan også være positivt.

- Brug krisen som anledning til at tjekke din økonomi. Ryd ud i dårlige vaner og et eventuelt overforbrug, som jo skal betales tilbage med renter.

- Vend tingene om, vær kreativ og gør det til en sport at have overskud og få mere kvalitet for pengene. Indfør nye, gode forbrugsvaner og drop kredit- og kontokortene, der kan give dig en falsk forestilling om, at du har flere penge, end du har. Væn dig til at have kontanter med. Det gør dit forbrug konkret, og du bliver mere bevidst om, hvad du bruger penge på, siger Lisbeth Nebelong.

Sund økonomi
- En økonomi, der er i balance, og gerne med voksende overskud er sund. I en usund økonomi er man hele tiden illikvid. Det er skidt, hvis der midt eller sidst på måneden ikke er penge til hverken uforudsete udgifter eller fornøjelser. Måske er der oven i købet voksende underskud i form af klatgæld - kontokort og dyre forbrugslån.

Mindre skel mellem rig og fattig
- Finanskrisen har først og fremmest barberet friværdier og aktiegevinster ned og altså indsnævret kløften mellem rig og fattig igen ovenpå forbrugsfesten. Men den rammer alle på den måde, at det bliver sværere og dyrere at låne penge i banken. Og så betyder den større usikkerhed - og bl.a. risiko for en stærkt stigende arbejdsløshed.

Hold øje med bankerne
- Mange kommer til at mærke, at bankerne strammer kreditvurderingerne. For dem, der stadig kan låne/forhøje kassekreditten er det vigtigt at være opmærksom på prisen. Dvs. rente og gebyrer.

Tjek ÅOP, årlige omkostninger i procent, og sørg for ikke at betale for meget. Se på www.mybanker.dk, hvad de forskellige former for lån koster i forskellige banker. Siger banken nej til et lån, er det en DÅRLIG idé at tage et blankolån - hurtiglån uden bankens kreditvurdering til op på 25-30 procent eller mere.

Vi narrer os selv
- Man skal aldrig bruge flere penge, end man har råd til. Mange narrer sig selv, når de siger, at de ikke rigtigt orker beskæftige sig med deres egen økonomi. Når man hele tiden er bagud med regningerne og i underskud, bliver man nemlig utroligt fokuseret på pengene - eller rettere de penge, der ikke er der. Med en overskudsøkonomi behøver man ikke bruge dyrebar energi på at bekymre sig.