Sms er farligere end hash

Hver anden bilist sender eller skriver sms'er, når de kører. Det er farligere end at køre med en promille eller hash i blodet

Det er ikke kun billisterne. Også cyklister og især fodgængere sms'er i trafikken. (Foto: Pixel Addict/flickr)
Det er ikke kun billisterne. Også cyklister og især fodgængere sms'er i trafikken. (Foto: Pixel Addict/flickr)

En sms tikker ind, og sekunder senere laver bilen lige et lille sving, når vi har travlt med at tjekke den vigtige besked.

Mange kender situationen, for op mod 48 procent af danskerne svarer i en ny spørgeskemaundersøgelse ja til, at de har sendt sms'er, mens de kørte bil. Og det er langtfra ufarligt at sende eller modtage beskeder i trafikken.

– Vi har ikke statistik på det. Men de senere år har vi set en del alvorlige ulykker, hvor folk først er i rabatten med et par dæk for derefter at trække bilen på tværs af kørebanen eller over i modsatte vejbane. Vi tror, at de har betjent elektronisk udstyr som for eksempel sms, fortæller politiinspektør Helge Holbæk fra Rigspolitiets færdselsafdeling til Ekstra Bladet.

Mest distraherende
Af de 1008, som Codan har spurgt, har 477 sendt sms'er fra førersædet, og selv om det hidtil er gået godt, kan én sms blive skæbnesvanger.

Den elektroniske besked hører til blandt de mest distraherende aktiviteter, folk foretager sig bag rattet, vurderer transportforsker Thomas Troglauer fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

– Flere undersøgelser har vist, at taler du i mobiltelefon, svarer det til at køre med en alkoholpromille på op mod 0,8 eller køre efter at have røget hash. Der er ingen tvivl om, at det er farligere at sms'e, end det er at tale, siger han.

Mentalt krævende
Opmærksomheden er følsom, og transportforskeren fortæller, at det typisk koster et helt sekund i reaktionsevne at sende en sms. Det bliver farligt, når man ofte holder mellem et og to sekunders afstand mellem bilerne på vejene.

– Du er distraheret på flere niveauer med sms. Din opmærksomhed er væk, din ene hånd er optaget og du koncentrerer dig typisk om at skrive eller læse.