Supermarkeder lægger låg på energien

Når grøntsager, vaniljeis, mælk og ost er på køl i de danske supermarkeder, forsvinder der en del energi ud i den blå luft. Låg på køleren gør dem grønnere

Der er masser af penge og C02-udledning at spare, hvis supermarkederne sætter låg på kølediskene. Det viser erfaringerne fra verdens største detailkæde Wal-Wart, hvis mål er at gøre fremtidens butik miljøvenlig og bæredygtige. Alligevel tøver de danske dagligvarekæder med at sætte låg på deres gamle kølediske med mælk og kød.

I Dansk Supermarked, der blandet andet tæller Netto, Føtex og Bilka-kæderne, oplyser teknisk direktør Per Nielsen, at en stor del af butikkernes energiforbrug kommer fra køle- og frysebokse, der er bygget til at være åbne.

- Det er kompliceret at trimme køleanlægget, så man opnår energibesparelsen ved at lægge låg på, men vi laver forsøg med låg i nogle butikker. Her er elbesparelsen op mod 40 procent på den enkelte køleboks. Til gengæld er lågene meget dyre. Først når forsøgene er afsluttet i løbet af foråret, tager vi endelig stilling til, hvordan kæderne vil håndtere problemstillingen, siger Per Nielsen til Ritzau.