Livsfarlig juletid uden røgalarm

Levende lys er hvert år skyld i dødsbrande i danske hjem. Røgalarmer kan gøre en forskel på liv og død, og den er derfor vigtig at teste

Sidste år mistede 71 livet i brande. (Foto: colourbox)
Sidste år mistede 71 livet i brande. (Foto: colourbox)

En røgalarm gør ingen gavn, hvis den ikke virker, og det er de færreste danskere der ved, om deres røgalarmer i boligen fungerer. Det viser en ny undersøgelse fra forsikringsselskabet Codan.

Røgalarmer er særligt vigtige i december og januar, som ifølge Beredskabsstyrelsen er de to måneder, hvor flest mennesker dør i brandulykker i Danmark.

Test ofte
Codan har spurgt 1000 danskere, om de har installeret en røgalarm i hjemmet og om, hvor ofte de tester den. Hvor 70 procent svarer, at de har en røgalarm, er det kun 15, der kan oplyse, at de tester alarmen de to-tre gange hvert halve år, som Københavns Brandvæsen anbefaler.

- Op mod jul har danskerne travlt med at skabe julehygge med adventskrans og kalenderlys og har ikke fokus rettet på den kedelige side af julehyggen, nemlig den øgede brandfare. En røgalarm er en lille udgift sammenholdt med den livsvigtige funktion den har. For personer, der omkommer i brande, dør ikke af selve ilden, men af kulilteforgiftning. I røgen er der kulilte, som er lugtfri, og røgen kan kun spores ved en røgalarm. Derfor redder den liv, udtaler Jens Nüchel, pressechef i Codan.

Hold alarmen fri for støv
I Danmark var der i 2007 63 brande i private hjem, med 71 dødsfald til følge. I december og januar dør der 33 pct. flere end resten af året, ifølge tal fra Beredskabsstyrelsens Statistikbank.

I Sverige og Norge er røgalarmer lovpligtige, og her er det henholdsvis syv og en procent, som ikke har en røgalarm installeret i deres hjem. I Danmark er røgalarmer kun lovpligtige i nyopført byggeri.

Ud over at huske at skifte batteri en gang om året og teste røgalarmen regelmæssigt anbefales det også, at man af og til giver røgalarmerne en tur med støvsugeren, da den ligesom alt muligt andet elektronik ikke har godt af for meget støv.