Mine gaver koster i snit 300 kroner

På indkøb med: - Mine døtre får det, de ønsker sig, siger tøjdesigner Rikke Mai, der ikke betragter sig selv som politisk forbruger

- Det er den model, jeg selv gik med i 1980'erne, som nu er ved at blive moderne igen, siger Rikke Mai om tasken fra Fjällräven, som hun står med. (Foto: Mads Winther)
- Det er den model, jeg selv gik med i 1980'erne, som nu er ved at blive moderne igen, siger Rikke Mai om tasken fra Fjällräven, som hun står med. (Foto: Mads Winther)

Sandsynligvis vil der ligge mange af designeren Rikke Mais karakteristiske og farvestrålende tørklæder under de danske juletræer i år. Og netop julegaver var, hvad hun valgte at købe, da vi tog med hende på indkøb op og ned ad Strøget i København.

- Ved du, hvilke gaver vi skal på jagt efter?

- Nja, jeg har nogle idéer til mine tre døtre på 12, 9 og 5 år. Det er de første gaver, jeg får købt i år. Normalt er jeg ellers først ude i sidste øjeblik, simpelt hen fordi jeg har så travlt med mit arbejde. Faktisk er julen blevet alt for stresset efter min smag. Sidste år tog vi ud at rejse, så da slap jeg for gavehysteriet - det var virkelig en lettelse.

- Har du et budget for, hvor meget du bruger på gaver pr. person?

- Jeg forsøger at ramme 300 kroner, men det bliver næsten altid lidt dyrere end forventet. Men jeg synes ikke, jeg kammer helt over. Nogle af mine børns venner får fladskærme og den slags i julegave, og det synes jeg er lige vildt nok. Julen bliver hurtigt for materialistisk... På den anden side overvejer jeg at give min mellemste datter min gamle computer, for det er hun efterhånden moden til.

- Hvis vi begynder med din ældste datter, Ida, hvad skal hun have?

- Jeg tror, vi skal ned i taskeforretningen Neye, hvor de har en Fjällräven-rygsæk. Det er den model, jeg selv gik med i 1980'erne, som nu er ved at blive moderne igen. Der må jeg nok indrømme, at mine døtre er prægede af mit arbejde. De er alle tre meget bevidste om mode og stil.

- Har du holdninger til, hvad børnene må og ikke må få, altså en politisk forbruger?

- Helt ærligt, nej. Ikke når det kommer til mine børn. Før jeg fik dem, gik jeg ind for trælegetøj og var imod plastic, men da jeg så blev mor, så fik de jo det, de ønskede sig. Og sådan er det stadig. Til daglig kan jeg imidlertid godt finde på at købe dyrt, økologisk shampoo til dem, så lidt bevidst er jeg da.

- Din mellemste datter, Emma på ni år, hvad vil du købe til hende?

- Hun er et rigtigt legebarn, så hun skal have de her Littlest Pet Shop-figurer, som man kan få i Fætter BR. Emma er sådan en, der kunne bygge en fantasiverden af toiletpapir, hvis det skulle være, så hun behøver egentlig ikke legetøj. Men nu får hun det alligevel, og sandsynligheden er, at hun vil nyde det i timevis.

- Nyder du at købe julegaver?

- I princippet ja. Men de seneste år har jeg haft så travlt, at jeg faktisk ikke har nydt det, fordi alt bliver så hektisk. Til gengæld holder jeg af at købe gaver impulsivt.

- Ønsker du dig selv noget?

- Vi voksne har det jo med at købe det, vi mangler. Så nej, egentlig ikke. Jo, en god varm vinterfrakke. Sådan en har jeg haft brug for de sidste to-tre år. I stedet har jeg gået i små, korte læderjakker som den, jeg har på i dag, og det er jo ikke videre praktisk.

- Din yngste datter, Nana på fem år, hvad skal du have til hende?

- En sej band-T-shirt med David Bowie, Ozzy Osbourne eller et andet band. Hun er slet ikke til det der prinsessehalløj som andre fem-årige piger. Tværtimod ser hun meget op til naboens dreng, Carl-Anton, der er seks år gammel. Den der rå stil er lige noget for hende, så vi må en tur hen i Lot #29 i Gothersgade, hvor man kan få dem til 500 kroner stykket. Det er måske lidt dyrt for en børne-T-shirt, men det er tøj med en historie i. Helt bogstaveligt er der trykt en historie om bandet på indersiden af T-shirten. Den slags detaljer, synes jeg, er supercool - det gør også, at vi gemmer alle de her T-shirts, så Nana stadig har dem, når hun bliver voksen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby