Så skal der skovles sne

Sneen er på vej ind over Danmark, så mange husejere må indstille sig på, at skulle tidligt op for at holde fortovene frie for sjap og is. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse at lade være

Vinteren er både smuk - og besværlig for husejerne. (Foto: Colourbox)
Vinteren er både smuk - og besværlig for husejerne. (Foto: Colourbox)

Ungerne elsker det. Nogle voksne bliver som børn igen, mens andre hader al det besvær, som sne, is og sjap giver i vintermånederne. Allerede i denne weekend kan store dele af Danmark blive overstrøet med hvidt pudder fra oven, og det er noget landets husejere bliver nødt til at tage alvorligt.

Hvis naboen falder på dit sne-befængte fortov, kan det nemlig blive en rigtig dyr fornøjelse. Faktisk kan du blive sagsøgt for op i mod 100.000 kroner, hvis du ikke har ordnet dit fortov.

Kæmpekrav
- Det er meget individuelt, men typisk ligger erstatningskravene på 25.000-100.000 kr. Og det er ikke usandsynligt, at et erstatningskrav bliver på over 100.000 kr., siger afdelingschef i TrygVesta, Jytte Hansen til Boligejernes Videncenter, Bolius.

Hos TrygVesta har de omkring 15-20 af den slags sager om året - hos Codan er tallet maksimalt 10.

Husforsikringen dækker
Det er grundejeransvaret i husforsikringen, der dækker, hvis en person kommer til skade på dit fortov. Men det er ikke alle boligejere, der har grundejeransvaret med i forsikringen. De kan selv have fravalgt den. Jytte Hansen råder boligejerne til tjekke, om grundejeransvaret er en del af husforsikringen.

- Det er efter min mening helt væsentligt at have sådan en forsikring, siger hun.

Fagredaktør i Bolius Casper Kjerumgaard, anbefaler, at man bruger grus, hvis du vil undgå et glat fortov.

- Hvis du har mulighed for det, så brug grus i stedet for at salte. Salt kan for eksempel være hård ved planter og hegn, siger han.