Uønsket reklamestrøm stopper

Fra 30. april 2009 bliver det muligt at straffe de firmaer, der deler reklamer ud til dem, der har sagt nej

Forbrugerombudsmanden Henrik Øes arbejde har været lettet af Ekstra Bladets fokus på uønskede reklamer. (Foto: Jesper Stormly Hansen)
Forbrugerombudsmanden Henrik Øes arbejde har været lettet af Ekstra Bladets fokus på uønskede reklamer. (Foto: Jesper Stormly Hansen)

Selvom postkassen er din retmæssige ejendom, bestemmer du alligevel ikke selv, hvad der bliver fyldt i den. Der er nemlig ingen lov, som forbyder omdelere af reklamer, gratisaviser og andre tryksager at fylde den til bristepunktet på trods af postkasseindehaverens ønske om det modsatte.

Men nu bliver der sat en stopper for de uønskede reklamer. Forbrugerombudsmanden har forhandlet en aftale på plads med alle de parter, der i øjeblikket fylder folks postkasser med ønsket og uønsket materiale, og nu er parterne endelig nået til enighed om en frivillig ordning.

Forbrugerombudsmanden
får flere muligheder

Den nye ordning giver Forbrugerombudsmanden øgede sanktionsmuligheder over for de omdelingsfirmaer, der skulle vælge ikke at respektere ordningen.

Ekstra Bladet gik i april 2008 til kamp mod den uønskede reklamestrøm. Avisen trykte sit eget alternative nej tak-klistermærke for at vise især Post Danmark, at de skulle lære at respektere et nej. Kampagnen fik stor opbakning fra begge sider af Folketingssalen, og politikerne var klar til at lovgive på området, hvis ikke det lykkedes Forbrugerombudsmanden at få en frivillig aftale gennemført.

Ekstra Bladets kampagne
har sat fokus på det

- Der er ingen tvivl om, at både Ekstra Bladets kampagne mod reklamer og Forbrugerrådets kamp for at sætte fokus på emnet samt den generelle folkestemning har gjort det langt lettere for mig at få forhandlet en aftale på plads med alle parterne i sagen, forklarer Forbrugerombudsmanden, Henrik Øe.

Fra den 30. april bliver der nu to klistermærker at vælge imellem - ét der siger nej til alle reklamer, og ét der siger nej til reklamer samt gratisaviser, ugeaviser og andre gratis tryksager. Og modsat nu, hvor ingen omdelere har været tvunget til at skulle respektere et nej tak til reklamer, ophører denne frivillighed altså pr 30. april. Herefter SKAL ordningen respekteres.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?