'Mille Sommer' i efterårshumør

På indkøb med: Skuespiller Marie Louise Wille er vild med litteratur. Hun bruger den i sit arbejde, og så er den verdens bedste medicin

- Jeg elsker litteratur og synes, det er dejligt at snakke med andre, der også elsker litteratur, forklarer Marie Louise Wille om sit valg af Vesterbros Antikvariat 2B som sin yndlingsbutik. (Foto: Benjamin Kürstein)
- Jeg elsker litteratur og synes, det er dejligt at snakke med andre, der også elsker litteratur, forklarer Marie Louise Wille om sit valg af Vesterbros Antikvariat 2B som sin yndlingsbutik. (Foto: Benjamin Kürstein)

- Hvad får dig til at besøge Antikvariat 2B?

- Det er en del af mit nærmiljø og det perfekte sted at komme i forbindelse med research til mit arbejde. Da jeg startede arbejdet med 'frk. Julie', tog jeg herned og købte biografien om Strindberg. Om efteråret kommer jeg her, fordi jeg bliver så romantisk trist, og så er det fedt at købe nogle digte, man kan recitere.

- Hvad køber du så?

- Svenske digte, blandt andet. Jeg har boet tre år i Stockholm som helt ung. Det betyder, at jeg kan nyde svenske forfatterinder som Edith Södergran på originalsproget. Og så selvfølgelig amerikaneren Emily Dickinson. De var århundredet mest ensomme kvinder. Det udtrykker de helt eminent. Jeg er ikke ensom, men kan godt genkende deres følelser. Vi er jo alle sammen alene om at være dem, vi er.

- Det lyder lidt trist?

- Det er en form for efterårsmelankoli, der rammer mig hvert år. Det er ikke negativt alene. Tristessen er der også en vis nydelse i, og det hjælper at læse digte.

- Hvordan tackler du ellers efterårsmelankolien?

- Jeg er god ved min hud og min sjæl. Antikvariatet besøger jeg for eksempel oftere i vinterhalvåret. Specielt op til jul. Jeg kan finde julegaver, der er umulige at fremskaffe andre steder. For eksempel Mumi-bøgerne, der er udsolgt fra forlaget.

- Forkæler du dig selv?

- I stedet for at gå på cafe og købe en cafe latte foretrækker jeg at gå på tesalon. Det er fantastisk, at de er dukket op. Efter jeg er holdt op med at ryge, er det skønt at få oplevelser, der udfordrer sanserne. Jeg nyder at sidde der og dufte, smage og mærke varmen.

- Hvordan er du som forbruger?

- Jeg er rimelig bevidst. Jeg spiser økologisk og gerne dansk. Jeg har for eksempel fryseren fyldt med en halv kalv fra bondemanden ved siden af vores sommerhus.

- Hvor handler du helst ind?

- Jeg elsker at gå i Irma og opleve ekspedienter, der lægger mærke til en og spørger, om man har brug for hjælp. Det er her, jeg køber alle specialvarerne.

- Er du økonomisk?

- Ja, jeg bruger i forhold til, hvad jeg tjener. Jeg kan da godt komme til at leve lidt over evne et par dage, men så forstår jeg at stoppe. Mine indkøb foregår så i Netto, hvor man jo også kan købe økologisk.

- Hvad er dit forhold til penge?

- Jeg er ud af en børneflok på fire og har været vant til, at pengene var lidt knappe. Derfor begyndte jeg tidligt at tjene mine egne penge og fik en forståelse for penges betydning.

- Hvordan transporterer du dig?

- Jeg cykler rundt på arbejde med udgangspunkt her fra Vesterbro. Jeg har også en bil. Den bruger vi fortrinsvis til at komme på landet i. Jeg synes, der skulle bomme omkring København, og det kan ikke gå hurtigt nok. Der er simpelthen for meget forurening.