Leif Davidsen glæder sig til Guillou

- Det er dybt urealistisk, når hovedpersonen Mikael Blomkvist på tre opkald opklarer, hvad politiet ikke kan løse på tre år, siger Leif Davidsen om sin svenske kollega Stieg Larsson. (Foto: Claus Bonnerup)
- Det er dybt urealistisk, når hovedpersonen Mikael Blomkvist på tre opkald opklarer, hvad politiet ikke kan løse på tre år, siger Leif Davidsen om sin svenske kollega Stieg Larsson. (Foto: Claus Bonnerup)

Leif Davidsen er aktuel med spændingsromanen 'På udkig efter Hemingway'. Når den populære forfatter ikke selv er på scenen for at fortælle om sin bog, er der flere kolleger, han gerne vil høre.

– Jeg vil gerne høre Ole Frøslev fortælle om 'Profeten' –  hans seneste roman fra besættelsestiden.

– Jeg har læst de foregående, for jeg synes, at perioden er interessant, og han rammer en fin, lavmælt tone og skaber nogle gode billeder af tiden.

– Jussi Adler Olsen vil jeg også gerne opleve. Jeg har fået anbefalet hans bøger, men har ikke fået dem læst endnu. Det glæder jeg mig til, og indtil da kan jeg få en lille forsmag lørdag.

Klarttalende nordmand
– Jeg glæder mig til at høre min gamle fælle, Jan Guillou. Han er altid underholdene at høre. Han har skarpe holdninger og bliver aldrig kedelig at høre på. Jeg har også læst en del af hans bøger, og blandt andet 'Din fjendes fjende' var med til at sætte nye standarder for spændingslitteratur. Han gik væk fra den lidt sutskoagtige stil, som tidligere prægede genren.

– Norske Jo Nesbø er også god på en scene, og det betyder også noget. Han øh’er sig ikke bare gennem et interview. Hans bøger om Harry Hole er også gode på en klassisk Raymond Chandler-stil henlagt til Norge.

– Bortset fra Jan Guillou er svenskerne generelt overvurderede. Liza Marklund er et godt eksempel, og Stieg Larsson er jo ren Harry Potter for voksne. Det er dybt urealistisk, når hovedpersonen Mikael Blomkvist på tre opkald klarer, hvad politiet ikke kan løse på tre år, og alle kvinderne vil i seng med ham, når de bare har kastet et blik på ham. Inklusive Lisbeth Salander, som er Pippi Langstrømpe som voksen. Alligevel har jeg læst dem alle tre, så han kan jo et eller andet. Det må jeg sige.