Ingen gaverekord: Hvad du ønsker får du ej

For første gang i flere år vil den opadgående kurve for julesalget i år lide et knæk. Det spår både eksperter og branchen selv.

– Vi mærker, at forbrugerne er blevet mere forsigtige og derfor tilbageholdne med at investere i dyre varer som 40 tommer fladskærme. Forventningerne til julesalget er dalet, og alle i branchen justerer, siger informationschef Erik Eisenberg fra Dansk Supermarked.

Han forventer derfor ikke en ny rekord. I legetøjsbranchen er man dog noget mere optimistiske:

– Jeg tror ikke, at vi i samme grad bliver berørt af finanskrisen, da julegaver til børn nok ikke bliver skåret ned i samme grad. Men vi følger da situationen nøje og er klar til at justere, siger varedirektør hos TOP-TOY Villy Gravengaard. Trods finanskrisen vil der dog stadig ligge mange gaver under juletræerne i år, mener ekspert i forbrugertrends Flemming Birch fra Retail Institute Scandinavia.

– Julen er en tid, hvor vi forkæler os selv og hinanden, og derfor køber vi sikkert samme mængde gaver, som vi plejer. Men da gaverne bliver billigere i år, vil vi sikkert se et lille fald i omsætningen, forklarer han.

Det er især brancher som isenkræmmere, radio/tv og guldsmede, som vil blive berørt af krisen.

– Mange mænd kan sikre sig en billig gave til lillemor, fordi den kæde, hun måske skal have om halsen, bliver billigere. – Til gengæld vil vi nok se, at folk holder igen med at købe større, og dyrere julegaver som fladskærme og andet elektronik, tilføjer Flemming Birch.