Penge bekymrer ikke Sys Bjerre

På indkøb med: Sys Bjerre står bag megahittet 'Malene', men endnu har den unge sanger ikke tjent så meget som en krone på landeplagen

- Specielt hvis jeg er i dårligt humør, må jeg lige forkæle mig selv med en hat. (Foto: Linda Johansen)
- Specielt hvis jeg er i dårligt humør, må jeg lige forkæle mig selv med en hat. (Foto: Linda Johansen)

- Hvad får dig til at købe tøj i genbrugsbutikker?

- Jeg har gjort det, siden jeg var en stor pige. Jeg kan godt lide, når ting er unikke. Det er af rent egoistiske årsager, mere end det er, fordi tingene bliver genanvendt. En anden årsag er, at det er lettere at få noget fedt lækkert tøj i en genbrugsbutik til en billig penge, end det er i en mærkevarebutik.

- Kigger du ikke efter mærkevarer?

- Nej, for jeg har ikke råd til det. Når jeg endelig ser noget i bladene, jeg kan lide, koster det 40.000 kroner. Desuden interesserer det mig heller ikke. Hvis man køber noget, der er så dyrt, skal man vide med sig selv, at man gider gå med det om tre år. Jeg ved ikke engang, hvad jeg vil have på i morgen. Den ene dag er jeg til balkjoler. Den næste er jeg til sort buksedragt.

- Balkjoler! Er det til dine optrædener?

- De er både til hverdag og fest. Jeg kan godt lide at klæde mig ud og har sagt til mig selv, at det er o.k. at trække i en balkjole de dage, jeg er i dårligt humør. Til gengæld kan jeg ikke huske, hvornår jeg har gået i cowboybukser og en T-shirt.

- Hvad kan du ikke komme hjem uden?

- En hat. Jeg har omkring 50, og der kommer stadig flere. Dels kan jeg ikke gå i byen uden at komme hjem med en, og dels har jeg fået mange af mine venner. Specielt hvis jeg er i dårligt humør, må jeg lige forkæle mig selv med en hat. Når man tager en hat på, bliver den sorte buksedragt pludselig ikke så kedelig. Det kan jeg godt lide.

- Hvor køber du ind?

- Altid i sidste øjeblik i Irma ved Nørrebros Runddel. Der er altid åbent og rigtig dyrt. Det er skørt, jeg ikke tager i Netto. Det ville være langt mere økonomisk, men jeg har så sindssyg travlt med mit album, turne og interview, at det ikke er muligt at planlægge.

- Hvilke overvejelser gør du dig over det, du spiser?

- Jeg er sindssyg usund og meget dårlig til at spise regelmæssigt. Når ens hverdag er hektisk og uregelmæssig, bliver det meget tilfældigt, hvad der kommer indenbords. På tour har vi bedt om økologiske gulerødder. De er et godt alternativ til alt det chips, der oftest er på bordet, når vi kommer frem.

- Hvordan kommer du frem, når du ikke bruger tourbussen?

- Jeg cykler eller tager en sjælden gang en taxi. Jeg er tilhænger af, at bilerne kommer ud af byen. Det har jeg også med hjemmefra. Mine forældre cykler også rundt.

- Hvad er dit forhold til penge?

- Jeg er økonomisk uansvarlig, og på det punkt ikke særlig moden. Når jeg får penge for et spillejob, skynder jeg mig lidt at bruge dem. Jeg kender mange i min omgangskreds, der bliver deprimeret af ikke at have nok til kommende udgifter, men penge bekymrer ikke mig. Som kioskmanden i 'Charlie og chokoladefabrikken' siger: 'They print more every day'. Det er meget sødt og naivt sagt, men når vi nu er så privilegerede, som vi er i Danmark, har jeg ikke tænkt mig, at blive gråhåret før tid på grund af penge.

- Så du sparer ikke op?

- Nej. Dem, der dør med penge på kontoen, er da dumme. Det sker ikke for mig. Jeg bruger det, jeg har - før jeg har det. Da jeg rejste verden rundt, tog jeg en kassekredit og tjente pengene hjem bagefter. Det ville være mere fornuftigt at gøre det omvendt, men jeg har ingen tålmodighed.