Bliv slank uden at sulte

Ved gradvist at ændre dine spisevaner kan du få et godt og varigt vægttab. Kup! giver dig opskriften til sundere liv i dit eget tempo

Kan det lade sig gøre at smide overflødige kilo uden sult, smerte og afsavn? Svaret er ja, men det kræver, at du vinker farvel til populære slankediller og højpandet forskning og selv begynder at tage ansvar. Til gengæld skal der kun ganske små skridt til, før du kan se en slankere udgave af dig selv i spejlet.

- Både de forkvaklede slankekure og de lødige kure har den store fejl, at de tager udgangspunkt i, hvor folk skal hen - og ikke i, hvor folket faktisk er. Resultatet bliver, at folk ganske hurtigt fald fra, forklarer cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard.

Til at leve med
- De officielle kostråd har samme problem. Vi får eksempelvis at vide, at vi skal spise 600 gram frugt og grønt om dagen, men vi hører intet om, hvordan vi kommer til at gøre det. For én, der spiser 100-200 gram dagligt - og dem er der altså nogle af - virker det demotiverende. Der mangler en anbefaling af, hvordan man trinvist kan bevæge sig frem, forklarer han.

Sammen med det nyetablerede Nationalt Udviklingscenter mod Overvægt har Per Brændgaard udviklet et nyt koncept, der bygger på små, men effektive, skridt frem mod et vægttab.

- Der er tale om trinvise ændringer i det, du spiser og drikker nu, og i din fysiske aktivitet. Ændringerne skal egentlig kun opfylde to krav. Et - de får din vægt til at gå den rigtige vej. To - de er overkommelige. Lægger du for hårdt ud, risikerer du at give op, fordi det hurtigt bliver for surt, siger Per Brændgaard.

600 gram rosenkål - gys
Kontorchef i Fødevarestyrelsen Else Molander fastholder, at de officielle kostråd er brugbare for tunge danskere med usunde vaner. Hun er dog enig i, at myndighedernes råd og kampagner ville vinde ved flere trinvise anbefalinger.

- Vi overvejer faktisk lige nu, hvordan vi kan gøre det. Vi ved eksempelvis, at mange unge, børnefamilier og voksne mænd ikke spiser grøntsager nok. Og her er 600 gram rosenkål om dagen jo ikke vejen frem. Det skal være sjovt og realistisk at ændre vaner, siger Else Molander.