Vask grønt når du vasker hvidt

Vi vasker tøj som gale, men kan rent faktisk spare 84 millioner kroner på tøjvask, viser tal fra Elsparefonden

Vi vasker tøj som gale, men der er penge at spare ved omtanke. (Foto: Colourbox.com)
Vi vasker tøj som gale, men der er penge at spare ved omtanke. (Foto: Colourbox.com)

Danskernes vaskemaskiner står sjældent stille. Nye tal fra Elsparefonden viser, at en gennemsnitsfamilie på 2,2 personer vasker i gennemsnit 600 kilo tøj om året. Det svarer til 270 vaske årligt eller fem vaske om ugen.

En typisk vaskemaskine bruger 100 kilo CO2. Og det tal skal nedbringes, mener fonden.

I dag er det nemlig kun 15 procent af vores vaskemaskiner, der lever op til Elsparemærkets krav, og det koster både forbrugerne og miljøet dyrt.

- Vi vasker meget i Danmark, og det koster store mængder strøm. Men det er samtidig et område, hvor vi nemt kan skære ned på vores energiforbrug, og butikkerne er heldigvis fyldt med vaskemaskiner med Elsparemærket, siger Christian Lüders, kommunikationschef i Elsparefonden, som starter en ny kampagne i dag.

Fonden har regnet sig frem til, at danskerne kan spare 84 millioner kroner og 21.000 tons CO2, hvis vi udskifter vores gamle, strømslugende vaskemaskiner til nye, miljøvenlige modeller.

Elsparemærket er et mærke, som Elsparefonden giver til de mest energieffektive elapparater. Det svarer til karakteren AAA i EU's energimærkordning.

Du kan tjekke både miljøvenlige maskiner og de aktuelle priser her .