Kvindelig forkæmper for øl

MAGTFAKTOR: Anne-Mette Meyer Pedersen er formand for Danske Ølentusiaster som i sidste afholdt European Beer Festival i København

- Det er ikke så tit, jeg tager en Grøn Tuborg, men det sker. Der er kommet 500 nye danske øl i løbet af i år. Det vil jeg jo gerne smage, og så må jeg jo svigte noget af det gamle, siger formanden for Danske Ølentusiaster, Anne-Mette Meyer Pedersen. (Foto: Benjamin Kürstein)
- Det er ikke så tit, jeg tager en Grøn Tuborg, men det sker. Der er kommet 500 nye danske øl i løbet af i år. Det vil jeg jo gerne smage, og så må jeg jo svigte noget af det gamle, siger formanden for Danske Ølentusiaster, Anne-Mette Meyer Pedersen. (Foto: Benjamin Kürstein)

- Hvad synes du om danskernes ølvaner?

- De er udmærkede. Der er jo nogle, der endnu ikke har opdaget alle de forskellige variationer, og som bare holder fast i de gamle, danske pilsner-traditioner. Det er der for så vidt ikke noget i vejen med, jeg synes bare det er synd for dem, at de ikke oplever den store bredde, der er på øl.

- Hvorfor er du interesseret i øl og ikke i vin?

- Det er sikkert en tilfældighed. Dengang jeg begyndte at interessere mig for øl på en anden måde, end at øl bare var noget, jeg drak, var min fordom om vinklubber, at det var lidt snobbet. Jeg var bange for at komme der og ikke vide noget om det. Sådan havde jeg det ikke, når det kom til Ølentusiasterne, selv om jeg heller ikke vidste noget om øl.

- Der er jo kommet mange flere specialøl i butikkerne i de sidste ti år. Hvilken indflydelse har Danske Ølentusiaster haft på udviklingen?

- Den fokus, stiftelsen af foreningen fik, har været medvirkende til, at de store bryggerier fik øjnene op for, at der var et marked for nye øl. Desuden gav det sikkert mod til mange hjemmebryggere, der hidtil havde brygget hjemme i køkkenet. De turde pludselig brygge øl i mængder, der var så store, at de kunne sælge det.

- Hvordan er kvaliteten på de danske mikrobryggeriers øl?

- Den generelle kvalitet er faktisk god. Der var en periode, hvor der kom øl på markedet med infektion i, så de meget hurtigt blev dårlige, men jeg synes ikke længere, det er et stort problem.

- Hvad sker der på ølmarkedet lige nu?

- Nogle er begyndt at lagre på fad i meget lang tid. Noget andet nyt er, at mange er begyndt at lave øl med smagsvarianter, der kommer ved, at man tilsætter frugt, bær eller krydderurter.

- Hvad synes du om den slags frugt-øl?

- Hver ting til sin tid. De er jo lige så forskellige som alt muligt andet. I nogle øl kan man næsten ikke smage det, andre har jeg hørt blive kaldt 'øl-smoothies', fordi de var så frugtagtige.

- Hvorfor er udenlandske øl så dyre i Danmark?

- Det kan ikke alene være transportens skyld, for der er ikke ret langt fra Nordtyskland til Danmark. Og så høje er afgifterne heller ikke. Så et eller andet sted må der være nogen, der laver en indtjening.

Godt så
- Er du kun feinschmecker, når det kommer til øl?

- Efter jeg begyndte at interessere mig for øl, er jeg da blevet bevidst om kvalitet, når jeg køber andre varer. Min kaffe køber jeg ofte i en specialbutik nu.

- Hvor ofte drikker du en Grøn Tuborg?

- Det er ikke så tit, men det sker. Der er allerede kommet 500 nye danske øl i løbet af i år. Det vil jeg jo gerne smage, og så må jeg jo svigte noget af det gamle.

- Hvor meget drikker du egentlig?

- En enkelt eller to om dagen i gennemsnit, vil jeg tro.

- Hvornår begyndte du at drikke øl?

- Det var, da jeg var 15-16 år og fik jeg en hvid X-mas (juleøl fra Ceres, red). Det er også i den alder, jeg synes, det er i orden at begynde at drikke øl, fordi det er først der, man kan nyde smagen.

- Din yndlingsøl?

- Hver ting til sin tid. Men en øl, jeg altid kan drikke, er Ale No. 16 fra Bryggeriet Refsvindinge.