Husk gebyrerne på pakker fra USA

Der er adskillige ting, du skal være opmærksom på, når du handler på nettet. Pakker fra ikke-EU lande får pålagt flere gebyrer på rejsen

Danskerne køber stadig flere varer fra USA over internettet, men mange glemmer, at der løber en række gebyrer og andet på prisen. (Foto: Johan Mikkelsen)
Danskerne køber stadig flere varer fra USA over internettet, men mange glemmer, at der løber en række gebyrer og andet på prisen. (Foto: Johan Mikkelsen)

Kunne du tænke dig at betale 170 kroner for at modtage en pakke til 80 kroner, du har købt på nettet? Det bliver du nødt til, hvis du har bestilt den fra et land uden for EU.

På alle pakker med en værdi over 80 kroner skal der nemlig betales 25 pct. moms, og overstiger værdien 165 kroner, skal der samtidig betales told. Det er Post Danmark, der administrerer disse opkrævninger, og det skal de have penge for: 150 kroner inklusive moms. Også selv om din pakke kun koster 80 kroner.

Arbejdet er det samme
- Vi tager en afgift, der afspejler de omkostninger, vi har ved at registrere og sende toldregningerne. Og arbejdet er det samme, lige meget hvor meget pakken koster, fortæller Jesper Bremholm, direktør i Post Danmarks internationale postcenter.

Her har man i den senere tid modtaget mange henvendelser fra folk, der stiller sig uforstående over for regningen, når de modtager pakken.

- Vi har oplevet en markant vækst i pakker fra USA det seneste år, sandsynligvis fordi dollarkursen har været så lav. Når man sidder der på nettet og bestiller, glemmer mange ofte told og afgifter. Så er det jo ikke sikkert, det er så billigt alligevel.

Erstatter det ødelagte
Det kan være godt at huske sælger på at sende varen som pakke og ikke som brev. Går dit indkøb i stykker undervejs, giver Post Danmark nemlig kun erstatning, hvis det er sendt som pakkepost.

- Erstatningen giver vi efter at have vurderet emballagen. Det er klart, at vi ikke erstatter en vinflaske, der er pakket ind i et halmstrå. Desuden betaler vi ikke erstatningsbeløb, der er højere end 4600 kroner. Det beløb svinger dog lidt, alt efter hvilket land pakken kommer fra, fortæller Kent Kristensen, servicecenterchef i Post Danmark.

Som privatperson kan du vinke farvel til de penge, du har betalt til told, hvis pakken er ødelagt. De ligger ikke under Post Danmarks erstatningsregler.