Er ukogte ris livsfarlige for fugle?

Ugens myte: Hver uge kigger kup! en forbrugermyte efter i sømmene. I denne uge undersøger vi, om fugle dør af at spis ukogte ris

Er det sandt at man ikke må smide ris til et bryllup, fordi fuglene spiser dem, deres mave svulmer op, og de dør, fordi deres maver revner?
Er det sandt at man ikke må smide ris til et bryllup, fordi fuglene spiser dem, deres mave svulmer op, og de dør, fordi deres maver revner?

Påstand: Man må ikke smide ris til et bryllup, fordi fuglene spiser dem, deres mave svulmer op, og de dør, fordi deres maver revner.

Er det sandt?

– Det er ikke en myte. Når der lige pludselig ligger sådan en hel masse ris, som efter et bryllup, så vil fuglene mange gange tænke: Lad mig få en masse af dem. Risene samler sig så nede i den første del af fuglens mave, der hedder kroen – et sted, hvor man forsyner sig – som er en udvidet del af fuglens spiserør, forklarer Ingeborg Mølbak, der er dyrlæge på Købehavns Dyrehospital.

– Der bliver det så blandet med en masse spyt, eller en fugl har ikke spyt, men det, der svarer til vores spyt, en slags fugt, og der kan risene svulme rigtig meget op, som i værste fald kan give forstoppelse i den første del af mavesystemet.

– Resultatet af det kan være, at fuglen dør, fordi maden simpelt hen ikke kan komme videre. Det afhænger selvfølgelig af, hvor mange ris fuglen æder. Hvis den bare æder en tre-fire stykker, så sker der naturligvis ikke noget. Men får den virkelig stoppet sig til, så kan det give alvorlige problemer, lyder det fra dyrlæge Ingeborg Mølbak.

Har du en myte, som du gerne vil have kup! til at be- eller afkræfte, så skriv til kup@eb.dk