Snydt af bolighaj: 17 unge ryger på gaden

Udspekulerede forretningsmænd køber sig billigt ind i fallerede andelsboligforeninger og lokker unge til at leje sig ind - men det hele er et stort fupnummer

HJÆLP OS: Kender du til bagmændene i denne sag - eller er du selv blevet snydt? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

En ny boligfidus rammer nu en større gruppe af studerende i København. De troede, at de havde sikret sig en god bolig i Andelsboligforeningen Klostergaarden på Østerbro. Men i stedet er de endt i nettet på en eller flere forretningsmænd, der nu er løbet med de unges penge.

Maria B. Petersen er en af de 17, der nu risikerer at ryge ud, fordi udlejeren ikke har betalt sin gæld til andelsforeningen. I værste fald står de unge uden tag over hovedet fra i morgen:

- Vi har aldrig set det her før. Det er simpelthen skandaløst, siger direktør i Ejendomsforeningen Danmark, Torben Christensen. Foreningen repræsenterer danske udlejere:

- Det er en grov udnyttelse af de unge mennesker. Og andelsboligforeningen taber også penge på det her, fordi de ikke får den boligafgift, der skal betales hver måned.

Løber med pengene
Den nye boligfidus er ret enkel: Forretningsmændene køber sig ind i en andelsboligforening, der er truet af konkurs. Og prisen er meget lav. Herefter udlejer de lejlighederne - blandt andet de fem store lejligheder i Andelsboligforeningen Klostergaarden, som de 17 unge har fundet på hjemmesiden Boligportal.dk.

Problemet er, at forretningsmændene ikke afregner andelsboligforeningen med de penge, som man skal betale for at råde over lejligheden. Og i flere tilfælde er det slet ikke tilladt at leje boligerne ud.

Sorteper ender hurtigt hos blandt andet disse 17 unge studerende, der nu bliver smidt ud. Pengene fra huslejen og indskud beholder forretningsmændene derimod - og forsvinder så.

Bagmænd gemmer sig
I dag ved de unge - og Andelsboligforeningen Klostergaarden - reelt ikke, hvem de har handlet med.

Maria B. Petersen har lejet lejligheden gennem en Finn Christensen fra Nørresundby i Nordjylland. Officielt står firmaet STO Holding K/S dog opført på hendes kontrakt.

Det er derimod netop Finn Christensens navn, der står på købskontrakten til en af lejlighederne.

ekstrabladet.dk har forgæves forsøgt at spore Finn Christensen til den adresse i Nørresundby, han har opgivet i forbindelse med købet af lejligheden. Men der bor en anden familie på adressen.

Finn Christensen besvarer heller ikke opkald på de tre numre, som de unge studerende tidligere har brugt til at komme i kontakt med ham.

Foreninger: Organiseret snyd
Også hos Lejernes LO i Hovedstaden kender man til den nye fidus:

- Dem, der står bag det her firma, har virkelig lavet et stort fupnummer, siger direktør Claus Højte. Og Ejendomsforeningen Danmark er enig i, at der er tale om organiseret snyd, som giver bagmanden - eller bagmændene - en kæmpe gevinst.

I Aalborg, Odense, Århus og flere steder Købehavn har der ifølge Ejendomsforeningen Danmark alene i år været 11 sager, hvor en eller flere bagmænd har købt billige andelslejligheder fra andelsboligforeninger i økonomiske problemer.

Herefter er lejlighederne blevet lejet ud til unge, fortrinsvist studerende, som akut havde brug for et sted at bo.

Meldt til politiet
Angiveligt er der mange penge i det nye fupnummer:

- De tjener op mod 80.000-100.000 kroner pr. lejlighed, forklarer direktør i Ejendomsforeningen Danmark, Torben Christensen.

- Ikke alene får de indskud og depositum. De har også fået indbetalt et par måneders husleje fra lejerne, inden andelsboligforeningerne har opdaget, at der var noget galt.

- Og fremgangsmåden er den samme, men personkredsen er lidt forskellig fra gang til gang. Der er dog ingen tvivl om, at det er de samme, der står bag, vurderer direktøren.

STO Holding K/S og Finn Christensen er nu blevet meldt politiet af Maria B. Petersen og Ejendomsforeningen Danmark. ekstrabladet.dk har som nævnt forgæves forsøgt at komme i kontakt med dem, der står bag udlejningen.

HJÆLP OS: Kender du til bagmændene i denne sag - eller er du selv blevet snydt? Tip os på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 
0 kommentarer
Vis kommentarer