Danskere til Black Friday: Se hvad vi har købt

Igen i år mødte danskerne talstærkt op til Black Friday i hele landet

Klokken 06.00 fredag morgen slog Bilka i Fields dørene op for tilbudsfesten på årets black friday. Omkring 100 mennesker stod i kø foran butikken, der tilsyneladende var den mest populære i landets største storcenter. Foto: Jonas Olufson
Klokken 06.00 fredag morgen slog Bilka i Fields dørene op for tilbudsfesten på årets black friday. Omkring 100 mennesker stod i kø foran butikken, der tilsyneladende var den mest populære i landets største storcenter. Foto: Jonas Olufson

Omkring hundrede mennesker med morgenhår og søvn i øjnene var stået tidligt op for at stille sig i kø foran Bilka i storcentret Fields i Købehavn, da butikken åbnede på Black Friday klokken seks. Det var tydeligt at se, at Fields havde forberedt sig grundigt på den store handelsdag, og der var således pyntet op med sorte balloner overalt i det 115.000 kvadratmeter store center.

Nogle af dem der var mødt op tidligt for at få fingrene i tilbudsvarerne var de tre venner Jonas Hausner, Kasper Nørregaard og Patrik Hegelund, der kom slæbende med hver sit spritnye fladskærmsfjernsyn, som de netop havde købt i Elgiganten.

- Jeg er ikke så meget inde i alt det tekniske, men jeg har købt en 65" fladskærm fra Samsung, og den skulle være smaddergod. Jeg var heldig at spare 13.000 kroner, lød det fra en tydeligt tilfreds Kasper Nørregaard.

 

Jonas Hausner, Kasper Nørregaard og Patrik Hegelund. Foto: Jonas Olufson
Jonas Hausner, Kasper Nørregaard og Patrik Hegelund. Foto: Jonas Olufson

Også i den jyske hovedstad havde folk trodset den bidende kulde fredag morgen for at komme først til de eftertragtede tilbudsvarer. En af dem var Daniel, der efter egen menig havde lavet en god handel i elektronikforretningen Power i Århus.

- Jeg har købt en iPad og et cover, der hører til. Jeg så tilfældigvis tilbuddet i går aftes, inden jeg gik i seng, og det er derfor jeg er mødt op. Jeg ville egentlig gerne have købt den online, men det kunne man ikke lige med det her tilbud, siger han.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

Danskerne bruger flere penge
Kasseapparaterne er endnu ikke talt fuldstændigt op, men ifølge en analyse foretaget af Dansk Erhverv brugte de danskere, der handlede på Black Friday i 2017, i gennemsnit cirka 2.360 kr. I år forventes det, at tallet er steget til 2740 kroner per dansker, der handler på Black Friday.

Hver tredje dansker fandt sidste år pungen frem på Black Friday, hvor der blev registreret en dankortomsætning på hele 2,1 milliarder kroner, hvilket gjorde dagen til den travleste handelsdag i 2017.

Dansk Erhverv forventer både en stigning i andelen af danskerne, som handler på Black Friday, samt det beløb, de handler for. En lignende analyse er kommet fra transaktionsbureauet DIBS, der i de første 10 timer af årets Black Friday registrerede en stigning i antallet af transaktioner på 63 procent sammenlignet med samme tid sidste år.

Black Friday er i gang: Sådan vinder du priskrigen

Tøj og elektronik
Sidste år var omkring halvdelen af Black Friday-indkøbene julegaver eller andre gaver, mens resten var indkøb til sig selv eller andre i husstanden. Tøj og sko er de mest populære køb blandt kvinderne, mens mændene sværger til elektronik, og tilsammen udgør de to varekategorier næsten halvdelen af de varer, vi køber på Black Friday.

Black Friday foregår både online og offline. I 2017 handlede 61 procent af danskerne, som handlede på Black Friday, i en netbutik, imens 63 procent handlede i en fysisk butik. 25 procent gjorde begge dele.

Efter katastrofe-start: Black Friday-butikker kører igen

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kenneth Løvborg, 28 år

Kenneth Løvborg, 28 år. Foto: Jonas Olufson
Kenneth Løvborg, 28 år. Foto: Jonas Olufson
 

Kenneth Løvborg ankom, lige så snart Fisketorvets døre åbnede klokken 08.00, og inden længe havde han klaret en stor del af sine julegaveindkøb.

- Jeg er her for at købe julegaver, så det hele er ordnet i god tid. Jeg gider simpelthen ikke tænke på det i december. Jeg har købt to ting allerede, hvor jeg sparede 20 procent op begge dele, så det er jo meget godt. Jeg mangler lige at købe tre ting mere, og så er jeg faktisk helt færdig med årets julegaveindkøb. Jeg er ret glad for, at der ikke er flere mennesker, men det kommer der nok senere.

Irene Sølvtofte, 60 år

Irene Sølvtofte, 60 år. Foto: Jonas Olufson
Irene Sølvtofte, 60 år. Foto: Jonas Olufson
 

60-årige Irene Sølvtofte kom gående med et målrettet blik og en udførlig indkøbsseddel i hånden, da hun var taget en tur på Fisketorvet i anledning af Black Friday.

- Jeg har tre børn, der alle har skrevet nogle julegaveønsker, og det gør det hele lidt nemmere. Jeg er nok lidt for gammel til bare at fare hertil og købe et eller andet, så det bliver næppe til nogen impulskøb i dag. Jeg er egentlig ret forbavset over, at her ikke er flere folk, men det passer mig glimrende, siger hun.

Jennie Adeltoft, 27 år

Jennie Adeltoft, 27 år. Foto: Jonas Olufson
Jennie Adeltoft, 27 år. Foto: Jonas Olufson
 

27-årige Jennie Adeltoft måtte tage en indkøbsvogn i brug for at kunne bære rundt på sine mange nye indkøb.

- Der er blevet shoppet igennem. Jeg fik købt en julegave til svigerfar, kæresten fik også købt nogle gaver, og så har jeg også købt mig nogle kjoler. Det bedste køb indtil videre var nok, at jeg købte tre kjoler, hvor jeg fik en af dem gratis. Nu bliver vi her lidt, men bagefter tager vi ud i Rødovre-centret og handler videre, siger hun.

Jonas Hausner, Kasper Nørregaard og Patrik Hegelund, alle 27 år

 

Jonas Hausner (tv), Kasper Nørregaard og Patrik Hegelund (th). Foto: Jonas Olufson
Jonas Hausner (tv), Kasper Nørregaard og Patrik Hegelund (th). Foto: Jonas Olufson

Vennerne Jonas Hausner, Kasper Nørregaard og Patrik Hegelund, alle 27 år, kom slæbende med hver deres spritnye fladskærmsfjernsyn, som netop havde købt i Elgiganten i Fields.

- Jeg er ikke så meget inde i alt det tekniske, men jeg har købt en 65" fladskærm fra Samsung, og den skulle være smaddergod. Jeg var heldig at spare 13.000 kroner, for de havde ikke rigtig reklameret med tilbuddet, så vi måtte forhøre os lidt hos personalet, lyder det fra en tydeligt tilfreds Kasper Nørregaard.

Tobias Christensen og Oliver Petersen, begge 19 år

 

Tobias Christensen, 19 år (tv) og Oliver Petersen, 19 år. Foto: Jonas Olufson
Tobias Christensen, 19 år (tv) og Oliver Petersen, 19 år. Foto: Jonas Olufson

Kammeraterne Oliver Petersen og Tobias Christensen, begge 19 år, var stået tidligt op for at komme i til Black Friday i Fields, inden de skulle videre i skole.

- Vi havde snakket om at mødes herinde klokken kvart i seks, fordi vi så, at Bilka havde et morgenmadstilbud til de 100 første. Tidligt om morgenen var der ikke særligt mange mennesker, siger Tobias Christensen, der har købt en computerskærm, som var 500 kroner billigere end normalt.

Ny mobiltelefon under Black Friday kan koste dig dyrt

Adskillige kvæstet: Så hysteriske er de på Black Friday