Eksplosion i fup-butikker på nettet: Sådan spotter du dem

E-mærket har i 2015 anmeldt 507 netbutikker for fup til politiet - sidste år var tallet kun 24

Henrik Theil giver gode råd til sikker e-handel

Er du blevet snydt af en fup-butik på nettet, hører vi meget gerne fra dig. Skriv en mail til 1224@eb.dk eller send en sms til 1224 (koster alm. takst)

En stor del af de gaver, der i forgårs lå under juletræet, var købt på nettet.

Men der er god grund til at være ekstra varsom, når du sætter dig ved skærmen for at købe ind.

Alene i år har webshop-organisationen E-mærket anmeldt 507 fup-butikker på den danske del af nettet - altså den del, hvor domænet slutter med et .dk - til politiet.

Det er en eksplosion i forhold til sidste år, hvor tallet var 20 gange lavere. I 2014 anmeldte E-mærket kun 24 fup-butikker til politiet.

Det skriver DR.

EU vil give nethandlende bedre klageret end butikshoppere

90 milliarder kroner
- Vi ser en voldsom stigning i antallet af fup-butikker på dk-domæner. Vi har tidligere set - og der er stadig mange - fup-butikker på com-domæner, men nu bevæger svindlerne sig så også over på dk-domæner, siger konstitueret direktør for E-mærket Jesper Arp-Hansen til Ekstra Bladet.

Danskerne forventes ifølge Dansk Erhverv at bruge i omegnen af 90 milliarder kroner på nettet i år, og de penge gør netsvindlerne meget for at få del i.

Derfor opretter de webshops, der tilbyder populære varer til spotpriser. Men når købet er gennemført, modtager køberen enten en billig, forfalsket version af en mærkevare, eller også kommer der slet ingen pakke.

- Vi oplever begge dele. Enten kommer der aldrig en pakke, eller også kommer der en virkelig god version af for eksempel en Nike-sko, som man skal være kender for at kunne se, ikke er ægte. Men hvis den har kostet fem kroner at lave, er det jo stadig en rigtig god forretning for en svindler at sælge den til eksempelvis 500 kroner, siger Jesper Arp-Hansen.

Stigning i nethandel: Vi er vilde med at shoppe online

Netsvindlerne sidder især i Kina, hvorfra de køber danske domæner og opretter fup-butikker. (Foto: Polfoto)
Netsvindlerne sidder især i Kina, hvorfra de køber danske domæner og opretter fup-butikker. (Foto: Polfoto)

Ser reelle ud
Problemet er, at siderne ofte ser reelle ud og postulerer, at de har adresse et sted i Danmark. Fælles er desuden også, at man aldrig kan betale med dankort. Ofte er det i stedet muligt at betale med Visa eller Mastercard - eller tjenester som MobilePay eller PayPal.

At en dansk webshop ikke modtager dankort behøver dog ikke betyde, at der er tale om en snyde-side, forklarer Jesper Arp-Hansen, der fortæller at mange mindre butikker på nettet benytter sig af andre betalingsformer.

Sms-koder skal gøre nethandel med dankort mere sikker

Han opfordrer dog til, at man altid benytter sig af et betalingskort, når man handler på nettet. Så er man bedst beskyttet mod snyd.

- Hvis man har betalt med sit betalingskort, kan man altid ringe til sin bank, eller hvem der har udstedt kortet, og sige, at man har handlet der og der, og at man fortryder, siger E-mærket-direktøren og tilføjer:

- Jo hurtigere man reagerer, jo bedre er chancen for, at man kan fortryde.

Sådan spotter du fup
Der er dog flere ting, du kan gøre for at tjekke, om den side, du er ved at gennemføre et køb på, har rent mel i posen.

E-mærket anbefaler, at du kun gennemfører et køb på en hjemmeside, hvis du har kontrolleret mindst tre af nedenstående punkter.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.