Falsk ost ryster Frankrig

Franskmændene er i oprør over en TV-stations undercover afsløringer af, at virksomheder bruger kunstig ost i deres færdigretter

Franskmændene er rystet efter at en TV-dokumentar har afsløret, at madproducenter bruger kunstig ost i deres færdigretter. (Arkivfoto af hovedsageligt franske oste: Valdemar Jørgensen)
Franskmændene er rystet efter at en TV-dokumentar har afsløret, at madproducenter bruger kunstig ost i deres færdigretter. (Arkivfoto af hovedsageligt franske oste: Valdemar Jørgensen)

Franskmændene er i oprør efter at en fransk TV-station har afsløret, at nogle af Frankrigs førende madproducenter bruger kunstig ost i deres færdigmad.

Journalister fra den franske TV-station France 2 afslørede med skjult kamera i en dokumentar, at madproducenterne bruger syntetisk ost, som er fremstillet i et laboratorium.

TV-stationen fik produkterne analyseret af ernæringseksperter og kemikere. Analyserne viste, at den kunstige ost produceres uden frisk mælk og ofte indeholder palmeolie. En grossist afslører på internettet, at den falske ost består af vand, vegetabilsk fedt, salt, mælkesyre og kaliumsorbat.

Den falske ost bliver for eksempel brugt i pizza, lasagne og burgere, som sælges i supermarkeder over hele Frankrig.

- Forbrugerne bliver vildledt. Det her er et område, hvor vi franskmænd burde gå foran med et eksempel, men i stedet er vi ofre for den globale mani med junk food, siger restaurantejer Xavier Denamur til den britiske avis Daily Telegraph.

Op til forbrugerne at protestere
Den falske ost koster cirka 40% mindre end en førsteklasses ost. Ernæringsmæssigt er det dog et dårligt bytte, siger en ernæringsekspert til France 2. Der er meget mættet fedt i, men man får ikke gavn af den kalcium, som findes i almindelig ost.

Anne Inquimbert, som er redaktør ved et madmagasin på internettet, siger til Daily Telegraph, at det er op til forbrugerne at protestere.

- Producenterne af den kunstige ost er som andre masseproducenter af mad. De sætter fortjenesten højest, så det er op til os som forbrugere at stå sammen for at redde vores gode oste, ligesom vores traditionelle brød og fine vine, siger hun.

29 kommentarer
Vis kommentarer