Annoncørbetalt indhold European Tech Group Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

Fem ting du altid skal huske på en byggeplads

Hvert år sker der tusindvis af ulykker i byggeriet, og mange af dem kunne være undgået. Se her, hvordan du passer på dig selv.

Disse fem gode råd kan gøre en stor forskel, når det kommer til sikkerhed på byggepladsen. Foto: Shutterstock
Disse fem gode råd kan gøre en stor forskel, når det kommer til sikkerhed på byggepladsen. Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Forbrug

Desværre er antallet at ulykker på de danske arbejdspladser stadig relativt højt, og særligt i byggeriet kan det gå rigtig galt, når uheldet er ude.

58 procent af alle arbejdsulykkerne vedrører mænd, og det er typisk fald og episoder, hvor personen er stødt ind i noget, der er årsag til ulykken.

Af alle de arbejdsskader, der blev anmeldt sidste år, var forstuvninger og ledskred  de mest hyppige. Og af disse skader rammer mere end en tredjedel tæer, fødder, ankler, ben og knæ.

Derfor er det afgørende, at man passer godt på sig selv og sine kollegaer. Her får du fem gode råd, der gør det mere sikkert at gå på arbejde

Glem aldrig hjelmen
Når arbejdstilsynet er ude på visit, er det særligt manglende hjelme, der er et problem. Typisk er det dog på mindre byggepladser, at folk ikke husker dem, da det på de store pladser er påkrævet.

Hjelmen er et almindeligt syn på de fleste byggepladser - og med rigtig god grund. Foto: Shutterstock
Hjelmen er et almindeligt syn på de fleste byggepladser - og med rigtig god grund. Foto: Shutterstock
 

Men det er vigtigt, at have hjelmen på på alle byggepladser, da hovedskader er blandt de allermest alvorlige skader. En hjelm kan derfor hurtigt vise sig at være den ting, der redder enten liv eller førlighed. Så altid på med hjelmen.

Husk altid sikkerhedssko
Slår man sine fødder eller træder på et søm, betyder det ofte en længere sygepause fra byggepladsen. Andre gange kan det gå meget værre. Derfor er gode sikkerhedssko aldrig til diskussion, når man arbejder på en byggeplads.

Heldigvis er sikre sikkerhedssko i dag både langt lettere og mere komfortable end for blot få år siden. I Danmark står Airtox står bag nogle af de mest nyskabende modeller på markedet. Eksempelvis laver de verdens letteste sikkerhedssko på blot 285 gram.

I moderne sikkerhedssko, som dem fra Airtox, er der desuden stort fokus på maksimal komfort, hvilket gør mange af sikkerhedsskoene lige som komfortable som almindelige sneakers. Derfor er der ingen grund til ikke at gå med dem.

Husk faldsikring
Nogle af de alvorligste ulykker er dem, hvor folk falder ned fra stilladser eller igennem tagkonstruktionen på bygninger. Derfor skal man altid sikre sig – og det i samarbejde med arbejdsgiver naturligvis – at man har det rigtige sikkerhedsudstyr og faldsikring til rådighed.

Arbejdstilsynet ser i øjeblikket flere sager, hvor folk netop falder igennem taget på bygninger, hvilket næsten altid ender med en alvorlig ulykke.

Undgå dårlige arbejdsstillinger
Skuldre, arme, nakke, knæ og ryg kan få slid og skader af dårlige arbejdsstillinger. Groft sagt kan man sige, at en arbejdsstilling er dårlig, når den føles forkert. Mere konkret, så er der er tale om belastende arbejdsstillinger, når ryggen eller nakken bliver vredet eller bøjet.

Man skal ikke undervurdere betydningen af en ordentlig arbejdsstilling. Det kan spare dig mange og store smerter. Foto: Shutterstock
Man skal ikke undervurdere betydningen af en ordentlig arbejdsstilling. Det kan spare dig mange og store smerter. Foto: Shutterstock
 

Det samme gælder for arbejde i liggende, hug- eller knæliggende stillinger og arbejde over skulderhøjde. Ofte vil det være dårligt indrettede arbejdspladser eller pladsforhold, der er årsag til skæve og belastende arbejdsstillinger. Så det skal du undgå.

Føler du dig sikker?
På en byggeplads vil der ofte opstå situationer, hvor man selv skal træffe beslutninger om, hvordan opgaver skal løses. Derfor er det ekstra vigtigt, at man er opmærksom på, om arbejdet potentiel kan være farligt.

Derfor bør man afgøre med sig selv, om arbejdet kan være farligt og lave sin egen risikovurdering. Kender jeg til den opgave eller det udstyr, jeg skal bruge, og hvad kan være farligt her? Er man i tvivl, bør man lade være og tale det igennem med sin chef eller arbejdsgiver først.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: