Annonce:
Annonce:

Forsikringsballade efter vulkan: Henrik får meget mindre end vennerne

Stor forskel på dækning af hjemrejse fra Bali, hvor tusindvis af turister er strandet

Vulkan Agung er i udbrud. (Video: AP)
Annonce:
Følg Forbrug

For har du IF, så kan du få, men har du Codan, så må du gå...

Henrik Balleby skulle mandag være rejst hjem fra Bali sammen med sin kæreste og et vennepar. Et vulkanudbrud har dog lukket lufthavnen, og danskerne forsøger på anden vis at komme hjem til Nordjylland.

Det er en udmattende affære med timevis af buskørsel, færgeoverfart, ventetid og uvished.

Tre af rejsevennerne kan dog trøste sig med, at deres forsikringsselskaber dækker omkostningerne til og under hjemrejsen fuldt ud.

Det gør Henrik Ballebys forsikringsselskab Codan ikke - på trods af, at han betaler for en forsikring med samme navn som vennernes - den såkaldte 'Rejseforsikring Verden'.

Henrik fanget af vulkanudbrud: Nu tager han sagen i egen hånd

Henrik og Susanne blev fanget i vulkan-kaos på Bali. De troede, deres forsikringer var helt ens, men tog grueligt fejl. Foto: Privat
Henrik og Susanne blev fanget i vulkan-kaos på Bali. De troede, deres forsikringer var helt ens, men tog grueligt fejl. Foto: Privat

Annonce:

1090 kr. pr. døgn i fire dage
Codan henholder sig til Udenrigsministeriets Rejsevejledning, og da Henrik Balleby ikke er blevet evakueret, er hjælpen fra den 50-årige nordjydes forsikringsselskab en noget skrabet udgave i forhold til kæresten og vennerne, som har forsikring hos henholdsvis IF og Tryg.

- Codan yder en erstatning på 1090 kroner pr. døgn, hvis flyet er forsinket i mere end seks timer, siger pressechef Mads Houe, som ikke udtaler sig om den konkrete sag, men overordnet om forsikringsvilkår i en situation som Henrik Ballebys.

Han uddyber, at beløbet udbetales i op til fire dage og til hver berørt forsikringskunde hos selskabet.

Lufthavn forlænger lukning efter vulkanudbrud

Følger Udenrigsministeriet
- Vil det sige, at man skal blive hængende og vente, til lufthavnen evt. åbner igen?

Annonce:

- Som Udenrigsministeriet skriver på sin hjemmeside, bør man være i dialog med rejsearrangør og flyselskab for at høre, hvornår og hvordan, de kan få en hjem. Hvis man har krav på erstatningen på 1090 kroner i døgnet, kan man selv bestemme, hvad man bruger den til - om det er til et ophold på et lokalt hotel, transport til en anden lufthavn, hvor der er mulighed for hjemrejse osv. Men da man ikke er gået i evakueringsmodus, er det, hvad vi har at tilbyde kunderne på nuværende tidspunkt.

- IF og Tryg tilbyder dækning af alle omkostninger - blæser I bare på det?

- Nej. Vi vurderer hele tiden, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe vores kunder. Men som situationen på Bali er lige nu, følger vi Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Vulkanen Agung på Bali er i udbrud. Foto: AP
Vulkanen Agung på Bali er i udbrud. Foto: AP
 

Udenrigsministeriets Borgerservice fraråder ikke rejser til Bali. Man opfordrer dog 'danske rejsende til at overveje deres behov for at gennemføre rejsen på nuværende tidspunkt, herunder i forhold til risiko for luftvejssygdomme eller andre sundhedsmæssige risici, som den nedfaldne aske kan medføre', skriver myndigheden i en mail til Ekstra Bladet.

Askesky lukker lufthavn: Danske rejsebureauer har nødplan

Annonce:

Dækker hele turen hjem
Informationschef hos IF, Birgitte Ringbæk, oplyser til Ekstra Bladet, at deres kunder får dækket de udgifter, de har ved at komme til en anden lufthavn, hvorfra de kan foretage normal hjemrejse, som også dækkes. IF dækker også rimelige udgifter til f.eks. hotelophold og forplejning, hvis hjemflyet først afgår dagen efter.

Vulkanudbrud i ferieparadis: Højeste alarmberedskab

Tryg bekræfter overfor Ekstra Bladet, at man er på linje med IF med hensyn til vulkandækning.

Tryg oplyser til Ekstra Bladet, at Torben Ballebys venner er fuldt ud dækket for transportforsinkelse (ekstraudgifter til hotel og forplejning efter seks timers ventetid), hvis deres fly er blevet indstillet og de ikke kan komme hjem til Danmark.

Under al kritik
Henrik Balleby vurderer, at han hans rejse hjem med hotelophold vil koste mindst 15.000 kroner plus tabt arbejdsfortjeneste.

Codans erstatning på maks. 4360 kroner er altså ikke i nærheden af at dække vulkan-situationen, som han betegner som en naturkatastrofe.

- Det er under al kritik, siger Henrik Balleby, som har alle sine forsikringer hos Codan og nu grundigt vil overveje, om det fortsætter.

De har udvidet dækning af danskere i vulkanområde

Tryg oplyser, at man har udvidet sikkerhedszonen til 30 km fra vulkanens krater, selvom de lokale myndigheders sikkerhedszone er på 10 km. Det betyder, at de kunder, som befinder sig i den berørte zone på 30 km, via deres rejseforsikring kan få dækket evakuering til Danmark eller ufrivilligt ophold et sikkert sted på øen  (hoteludgifter, udgifter til forplejning), indtil kunden kan blive transporteret hjem til Danmark. 

De Tryg-kunder, som vurderes at være i sikkerhed på Bali uden for ovennævnte 30 kilometers zone, kan ikke blive evakueret. Hvis de ikke kan komme hjem på grund af indstillede fly, kan de være dækket for transportforsinkelse (ekstraudgifter til hotel og forplejning efter seks timers ventetid). Det afhænger af, om de har tegnet dækningen 'udvidet Årsrejse' og om de skal hjem til Danmark eller videre på en rundrejse. Der er ingen dækning for transportforsinkelse på rundrejser. 

For Tryg-kunder, der skal til Bali inden for de nærmeste dage, dækker forsikringsselskabet afbestilling af rejser til Bali, hvis kunden har booket ophold i den berørte zone på 30 km og i øvrigt har tegnet dækningen 'Afbestilling'. Dækningen gives indtil videre til og med 4. december 2017.

Danske Claudia på Bali: - Vi er spændte på, om vi kan komme tilbage

Myndighederne på Bali hævede mandag morgen lokal tid vulkanalarmberedskabet til højeste niveau. Der er fortsat frygt for et voldsomt udbrud. Foto: AP
Myndighederne på Bali hævede mandag morgen lokal tid vulkanalarmberedskabet til højeste niveau. Der er fortsat frygt for et voldsomt udbrud. Foto: AP
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: