Annonce:
Annonce:

Genbrugsboom eskalerer: Sådan tjener du penge på brugte ting

Foråret er over os, hvilket betyder højsæson for loppemarkeder og salg af brugte ting. Aldrig før har genbrugsfænomenet været mere populært blandt danskerne. Læs her, hvordan du kommer med på bølgen

En af de mange genbrugsbutikker i Danmark. Her er det Kirkens Korshær i Køge. Foto: Polfoto
En af de mange genbrugsbutikker i Danmark. Her er det Kirkens Korshær i Køge. Foto: Polfoto
Annonce:
Følg Forbrug

Selvom det er støvet, gammelt, slidt og nogle gange ridset, så kan det sagtens være guld værd. For danskerne elsker at købe brugt.

Genbrugsbølgen, der for alvor skyllede ind over landet for nogle år siden, har aldrig været større. TV-stationerne kæmper nærmest om at lave flest programmer om emnet, og overalt i landet stiftes der nye genbrugsforretninger af helt almindelige danskere, der drømmer om den store gevinst.

Bare i løbet af de sidste tre år er der blevet oprettet hele 680 genbrugsfirmaer, hvilket udgør mere end halvdelen af alle de genbrugsforretninger, der er stiftet de sidste ti år, viser tal fra erhvervsdatabasen Biq.

Annonce:

- Genbrug af tøj, møbler og andre ting var tidligere et fattigdomsfænomen, som folk, der ikke havde råd til andet, gjorde. Men nu ser folk ikke længere ned på det. De gør det, fordi de synes, at det er det rigtige at gøre. Fordi de kan få nogle unikke, skæve og sjove produkter. Og fordi de godt kan lide at sælge selv. Vi er jo en krejlernation, siger livstilsekspert Henrik Byager, der også peger på den teknologiske udvikling som en medvirkende årsag.

- Vi er storforbrugere af de her apps, som kan hjælpe os på vej. Dba, Laurits.com, Facebook osv.  I dag kan du finde det, du søger, på et sekund, siger Henrik Byager, der heller ikke forventer, at der vil være tale om en midlertidig tendens.

Nyt koncept
Samtidig er det nye koncept med de såkaldte kommisionsbutikker ved at vinde frem. Her kan man f.eks. leje en reol for 200 kroner om ugen, hvorfra butikken sælger ens brugte ting. Typisk skal man af med 15 procent i kommision, hvis man får solgt noget.

Søren Falk er af de mest kendte genbrugshandlere og marskandisere i landet. Foto: DR
Søren Falk er af de mest kendte genbrugshandlere og marskandisere i landet. Foto: DR
 

TV-krejleren Søren Falk fra DR foreslår interesserede at gøre brug af netop det, hvis de overvejer at springe ud i et genbrugseventyr.

(Læs flere gode råd nederst i artiklen)

Annonce:

- Jeg ville prøve at købe nogle ting, og se hvad jeg kunne få solgt i en af kommisionsbutikkerne. Man skal jo lære, hvad tingene koster, og hvad folk gerne vil have. Samtidig skal man ikke bruge tiden på at sælge ting, så man kan mere på jagt, siger han.

Mange må opgive
Men trods alt det er det ikke lutter lagkage for alle de håbefulde genbrugsiværksættere. For selvom passionen er til UG, så må mange alligevel opgive drømmen, da pengene simpelthen ikke rækker. Eksempelvis er mere end en fjerdedel af de 680 forretninger, som er blevet stiftet i løbet af de sidste tre år, lukket helt ned.

Fagligheden er simpelthen ikke høj nok for mange, vurderer Jens Guldsmed, der også er kendt fra DR-serien Skattejægerne, og i flere år har haft sin egen genbrugsbutik med manden Mads Ejlersen.   

- De nye, der kommer ind i branchen, har typisk ikke den store faglighed, men de har et brændende engagement. Og selvom fagligheden stiger, så slipper pengene jo op nogle gange, og derfor er der rigtig mange af de nye, som ikke holder særlig længe, siger han til Ekstra Bladet.

Mads Ejlersen og Jens Guldsmed er tit med i DR-programmet Skattejægerne, hvor de leder efter gode fund. Foto: DR
Mads Ejlersen og Jens Guldsmed er tit med i DR-programmet Skattejægerne, hvor de leder efter gode fund. Foto: DR

 

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Vi sælger ud om foråret

Annonce:

Hvis du er genbrugselsker, så er foråret den bedste årstid at gå på jagt på efter gemte skatte. På dba er marts eksempelvis dén måned på året, hvor der sættes flest varer til salg. I gennemsnit bliver der således oprettet 9 procent flere annoncer her end i resten af året.  Det hænger ofte sammen med den klassiske forårsrengøring, som mange af os kaster os over. 

- Foråret er generelt den årstid, hvor mange sætter deres ting til salg, og hvert år oplever vi, at marts er den helt store måned for salget på DBA. Den lunere årstid får mange til at tænke i at få hjemmet gjort forårsklart. Og det indebærer som regel en grundig oprydning i alle de ting, man har fået samlet sammen i løbet af året, og som alligevel bare ligger og samler støv, siger Sofie Folden Lund, som er kommunikationschef hos DBA.

 

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

 

Har du styr på sagerne, så er der gode penge at tjene på loppemarkeder. Foto: Johan Wessman
Har du styr på sagerne, så er der gode penge at tjene på loppemarkeder. Foto: Johan Wessman

Vil du gøre en eller flere gode handler?

Så er her Ekstra Bladets gode råd, som er resultatet af research og interviews med flere danske professionelle krejlere. Blandt andet TV-krejlerne Søren Falk og Jens Guldsmed fra DR's skattejægerne og Susan Sønderbæk og Simon Skov Nielsen, der har deres egne butikker.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: