2017 var generelt et godt år for boligejerne, og ejendomsmæglerne fra ’Hammerslag’ har heller ikke meget at ærgre sig over. Det skulle da lige være, at priserne faktisk godt kan blive for høje – også selv om salæret ofte udregnes i forhold til beløbets størrelse på købsaftalen.
– Det har været et fantastisk marked, men lige nu er salget bremset lidt op i mit område, siger Hanne Løye fra Realmæglerne på Frederiksberg, hvor murstenene er blandt Danmarks dyreste.
– Jeg kan godt ryste på hovedet over priserne i København, hvor almindelige lejligheder koster fem-seks millioner. Man kan jo nærmest få en villa ved vandet her for de penge, siger Claus Dreyer fra Danbolig i Svendborg, som dog har glæde af de høje hovedstadspriser:
– Vi har mange tilflyttere – også fra København. De kommer, når børnene har nået skolealderen, og lejligheden er blevet for trang.
Jævnt og pænt
I Gribskov Kommune drypper det også på degnen, og fire af de fem udspurgte mæglere tror da også på let stigende priser i 2018.
– Vi er ikke førstevalget for dem, hvis pengepung har det svært med priserne i Storkøbenhavn. Vi ligger lige det længere ude end for eksempel Hillerød, men interessen for vores område vokser. Det samme gør priserne – jævnt og pænt, og jeg har ikke grund til at tro, at det ændrer sig, siger Anders Gerner Frost fra Danbolig, der også har glæde af at sælge sommerhuse til de københavnere, som bruger friværdien til at købe et grønt frirum i Nordsjælland.
– Større jyske byer som Herning og Aalborg er i vækst og priserne i København smitter af i byer som Køge, Ringsted og Sorø. Jeg tror, at 2018 bliver spændende for provinsen, siger Thomas Jacobsen, markedsdirektør i Realmæglerne, mens Lars Lyng fra Thyborøn allerede har været meget glad for 2017.
Budrunder i provinsen
– Vi har haft deciderede budrunder og især med fritidshuse har 17 været anderledes end 16. De nye belåningsmuligheder har hjulpet, og nu slår folk til i stedet for vente, siger EDC-mægleren med henvisning til, at man nu kan få et realkreditlån på 75 procent af sommerhusets værdi mod tidligere blot 60.
Det er dog ikke altid, at lovændringer sætter gang i salget. På Frederiksberg kan nye regler gøre det sværere at komme af med de dyre boliger.
Blandt andet er adgangen til afdragsfrie lån blevet begrænset, hvis ens gæld er fire gange større end husstandsindkomsten.
– Det vil give nogle voldsomme ydelser (ikke at få afdragsfrihed, red.). Jeg forventer, at priserne stagnerer eller falder lidt her. Køberne kan ikke være med mere. Også Vanløse er bremset op, og jeg oplever, at flere får nej i banken. Købere og sælgere skal til at finde hinanden igen på prisen, siger Hanne Løye.