Julegavehit er ulovligt på vejene

Trafik- og Byggestyrelsen har besluttet, at selvbalancerende køretøjer som segboards og airwheels ikke må bruges, hvor færdselsloven gælder

i en reklame har det amerikanske firma UWheels brugt et af de ældste tricks i marketingslærebogen og fundet en række smukke kvinder, som har fået fornøjelsen af at drøne rundt på segboards. (Promovideo)

Du har måske bemærket, at personer i gadebilledet komme trillende på spøjse, motoriserede transportmidler, der styres ved fordeling af førerens kropsvægt.

Disse selvbalancerende køretøjer findes i forskellige varianter med et eller to hjul, og de bærer navne som segboard, airwheel og airboard.

Derfor kan rullebrættet blive et hit

Finder du en af disse under juletræet, skal du være opmærksom på, at det faktisk ikke er lovligt at trille rundt på de moderne tingester på offentlig vej.

Det skriver Trafik- og Byggestyrelsen i en pressemeddelelse:

- Det er Trafik- og Byggestyrelsens vurdering, at sådanne køretøjer ikke opfylder gældende regler for køretøjer. De er derfor ikke lovlige at bruge som transportmiddel på områder, hvor færdselsloven er gældende som eksempelvis fortov, cykelsti og vejbane.

Læs hele pressemeddelelsen HER

Muligt julehit
Selv om det er ikke er et billigt stykke legetøj, ser segboards ud til at stå højt på danskernes jule-ønskelister.

Det vurderer Martin Andersen, som er direktør hos prissammenligningssiden PriceRunner.dk:

- Det er i løbet af den sidste uge det mest søgte produkt på PriceRunner.dk, og det ser ud til at være i top fem over de mest populære julegaver i legetøjskategorien.

Marin Andersen mener, at segboardet er dette års version af løbehjulet, som var et hit i 2014.

- Segboardets popularitet har spredt sig stille og roligt. Det er nu blevet mere mainstream og sejt end løbehjulet. Men segboardet er et dyrt stykke legetøj, hvor det billigste koster cirka 2000 kroner, fortæller Martin Andersen, som synes, det er vigtigt, at forbrugerne gøres opmærksom på, at det mulige julegavehit ikke må benyttes overalt.

Løbehjulet har også haft en storhedstid

Finder du et segboard eller en anden variant af de selvbalancerende køretøjer under juletræet, kan du håbe på, at du på et tidspunkt kan fræse rundt, hvor det passer dig.

Trafik- og Byggestyrelsen skriver i pressemeddelelsen, at der er igangsat en undersøgelse af, om de nuværende regler er tidssvarende.

Indtil videre må de dog ikke bruges, hvor færdselsloven gælder.

- Indtil der er foretaget en sådan nærmere undersøgelse, kan køretøjerne ikke lovligt benyttes udenfor private områder eller specielt indrettede områder som skaterbaner og lignende, lyder det i pressemeddelelsen.

Sådan skrev Nordsjællands Politi onsdag på Facebook: