Annoncørbetalt indhold European Tech Group Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

Løb og sikkerhed: Her er verdens letteste sko

At få vægten ned på sko er en videnskab, og selv nogle få gram gør en stor forskel på både arbejde og på løbeturen.

Hvor meget betyder vægten egentlig, når det kommer til dine sko? Faktisk ret meget. Bare læs med her. Foto: Airtox
Hvor meget betyder vægten egentlig, når det kommer til dine sko? Faktisk ret meget. Bare læs med her. Foto: Airtox
Annonce:
Følg Forbrug

Hvis der er en ting, som udviklingen af særligt sports- og sikkerhedssko afspejler sig i, så er det, hvor meget vægt, de smider over tid. Netop vægt er nemlig ofte afgørende for, hvor behagelige og effektive skoene er til formålet.

Hvis vi starter med løbesko, er der naturligvis forskel på, om du skal løbe et maraton eller give den gas på en 5 km ift., hvor meget støtte og stødabsorbering, du har brug for.

Og netop disse to ting er afgørende for, hvor langt man komme ned rent vægtmæssigt.

Personlig rekord
Men hvis du har planer om at sætte ny personlig rekord på de korte distancer hen over sommeren, så bør du måske overveje at hoppe i et par fjerlette løbesko.

Når du løber, skønnes iltforbruget ifølge loberen.dk nemlig at stige med omkring en procent for hver 100 gram ekstra vægt, du har på fødderne. Det betyder, at et par sko, der vejer 700 gram, vil øge dit iltforbrug med 3,5 procent i forhold til at løbe barfodet. Og det er noget, der kan ses på dine løbetider.

Årsagen er selvsagt, at en lettere sko betyder, at du skal slæbe på mindre vægt, og dertil er lette løbesko også mere fleksible, mindre korrigerende og har en lavere opbygning, så du er tættere på jorden, når du løber.

Den letteste løbesko, vi har kunnet finde, er HOKA ONE ONE CAVU, der vejer blot 195 gram. På grund af vægten er denne sko en sand racer på de korte distancer, men ved træning på hårde overflader eller lange afstande vil en mere polstret sko typisk give bedre komfort og mere beskyttelse af leddene.

Verdens letteste sikkerhedssko
Det er ikke kun på løbeturen, at et par lette sko gør dig mere effektiv. Det gælder også på arbejde, hvor der de seneste år er kommet stort fokus på både komfort og vægt, når det gælder sikkerhedssko.

Og faktisk skal vi ikke så mange år tilbage i tiden, før sikkerhedssko typisk var store, klodsede og utroligt tunge.

Men i dag vejer verdens letteste af slagsen, Airtox UL1-P, blot 285 gram, hvilket er mindre end de fleste løbesko.

Artiklen fortsætter under billedet...

Airtox UL1-P er verdens letteste sikkerhedssko. Og det er faktisk ikke helt uden betydning, når du bruger den. Foto: Airtox
Airtox UL1-P er verdens letteste sikkerhedssko. Og det er faktisk ikke helt uden betydning, når du bruger den. Foto: Airtox
 

En udvikling, der var utænkelig for blot få år siden, og når det i dag kan lade sig gøre, skyldes det bl.a. materialet Airtox’s Whitelayer, der oprindeligt blev udviklet i USA som et specielt projekt til de amerikanske elitesoldater, Navy Seals, der krævede skudsikre veste, der udover at beskytte mod kugler og fragmenter skulle være særligt lette og fleksible.

Efterfølgende har Airtox videreudviklet materialet Whitelayer med henblik på at bruge det til sikkerhedssko. Sømværnet i Airtox UL1-P vejer således kun 32 gram, hvilket 55 procent lettere sammenlignet med andre tekstil-sømværn.

Og på den måde får man altså verdens letteste sikkerhedssko, og faktisk kan sikkerhedssko også bruges til løbeturen. Læs mere her

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: