Annonce:
Annonce:

Rapport: Du tørrer dig i r.... med uerstattelig urskov

Bruger du toiletpapirmærket Lotus, tørrer du dig bogstaveligt talt bag i med urskov fra både Sverige og Finland, konkluderer ny rapport fra Greenpeace

Virksomheden Essity, der blandt andet producerer Lotus-toiletpapir, bruger blandt andet træ fra nordisk urskov i sin produktion, lyder det i rapport fra Greenpeace. Fotocollage: Christian Åslund og Ole Steen
Virksomheden Essity, der blandt andet producerer Lotus-toiletpapir, bruger blandt andet træ fra nordisk urskov i sin produktion, lyder det i rapport fra Greenpeace. Fotocollage: Christian Åslund og Ole Steen
Annonce:
Følg Forbrug

Normalt hører vi om, at urskoven i Amazonas, på Borneo og andre eksotiske steder bliver fældet med foruroligende fart.

Men vi skal faktisk ikke længere væk end til vores eget naboland, Sverige, før problematikken er fuldstændig den samme.

Også her er der nemlig masser af urskov - altså uberørt skov, der har fået lov til at passe sig selv i århundreder - og på samme måde som i troperne er den under massivt pres fra kædesave.

Ifølge en rapport fra miljøorganisationen Greenpeace er en af de helt store syndere den svenske virksomhed Essity, der producerer toiletpapir af mærket Lotus, hygiejnebind af mærket Libresse, bleer af mærket Libero og professionelt aftørringspapir af mærket Tork.

Annonce:

Essity er den største producent af slagsen i Europa, og ifølge Greenpeace går virksomheden hvert år på massiv skovhugst i ikke bare den svenske urskov, men også den finske og russiske.

- De skal rense ud i leverandørkæden, så de er sikre på, at de ikke får træ ind, der kommer fra oprindelig skov længst oppe i Nordsverige og Finland, siger Birgitte Lesanner, der er chef for Greenpeace i Danmark, til Ekstra Bladet.

'De skal stoppe'
Essity laver både toiletpapir af ny træmasse og af genbrugsmasse. Ifølge Greenpeaces rapport er omkring 40 procent af den nye træmasse, som Essity bruger i sin produktion, FSC-certificeret, som lige nu er den bedst mulige certificering inden for bæredygtigt træ.

Resten af den nye træmasse i produktionen er PEFC-certificeret eller omfattet af FSC's standard for 'kontrolleret træ'. Disse to former for træ er dog ifølge Greenpeace ingen garanti for bæredygtighed.

Annonce:

- De 40 procent er rigtig godt. Men det ændrer ikke ved, at det er et stort problem for dem, at der kommer oprindelig skov med i deres produktion. Det, bliver vi nødt til at kræve, ikke sker. De skal stoppe med at have urskov i deres papirmasse, siger Greenpeace-chefen og fortsætter:

- Selvfølgelig skal folk ikke sidde og skylle urskov ud i toilettet.

Træ fældet af SCA, der er Essitys søsterselskab, i Bensjö, Sverige. Foto: Christian Åslund
Træ fældet af SCA, der er Essitys søsterselskab, i Bensjö, Sverige. Foto: Christian Åslund

Urskov i det høje nord

Den nordiske urskov i Sverige og Finland er en del af et større netværk af nåletræsskov, der strække sig fra Norden ned gennem Rusland og videre fra Alaska til Canada.

Kært barn har mange navne, og skovbæltet kendes blandt andet som boreal-skov, sne-skov eller taiga.

Bæltet står for en tredjedel af al skov på Jorden.

Boreal-skoven er hjemsted for blandt andet bjørne, ulve, elge, rensdyr og bison.

Skoven findes primært mellem 50 grader nord og 70 grader nord.

Planter nye træer
I stedet for den fældede skov planter leverandørerne nye træer. Men flere af dem planter træer, der ikke oprindeligt findes i området. Eksempelvis er store områder i Sverige og Finland nu beplantet med hurtigvoksende klitfyr.

- Gammel skov er en del af et kæmpe økosystem, hvor en masse ting hænger sammen, og hvor de her træer har stået der i århundreder. Fældningen går ud over biodiversitet, og det går ud over klimaet, når et gammelt træ, der har samlet CO2 i 200 år, bliver fældet og erstattet med et nyt træ, der kun kommer til at stå der i 20 år. Så går klimaregnskabet slet ikke op, siger Birgitte Lesanner.

Annonce:

Også det oprindelige folk samerne oplever konsekvensen af skovfældningen. Når sneen ligger for højt om vinteren, til at deres rensdyr kan græsse, spiser de lav-svampe fra urskovens træer.

Men de lavsvampe, der vokser på klitfyr, falder ikke i rensdyrenes smag, hvorfor samerne bliver nødt til at finde nye og længere græsningsruter til dem - hvilket naturligvis koster penge.

Ingen forskel
Derfor sendte samlingen af svenske samer, SSR, allerede i 2008 en appel til virksomhederne i området om at lade urskoven være - eller i det mindste ikke at erstatte den med fremmedartede træer.

Appellen har dog ikke gjort nogen forskel, og tidligere i år sendte samerne endnu engang opfordringen af sted.

Essitys søsterselskab, SCA, der administrerer store områder af den nordsvenske urskov planlægger ifølge Greenpeace at forøge arealet af skov med klitfyr frem til 2035.

Annonce:

- Firmaerne og også Essity siger, at 'jamen, vi planter jo ny skov'. Men skov er ikke bare skov. De planter plantager, som de så kan fælde igen om nogle år. Det kan sådan set være fint nok, men der skal bare ikke fældes mere af den oprindelige skov. Det sidste oprindelige skov skal vi frede, siger Birgitte Lesanner.

Uberørt skov over for fældet skov i Sverige. Foto: Edward Beskow
Uberørt skov over for fældet skov i Sverige. Foto: Edward Beskow

Standard-udtalelse
Essity ønsker ikke at besvare Ekstra Bladets spørgsmål om, hvad og hvor meget de gør for at sikre bæredygtigt træ til deres produktion, og hvorfor de ikke lytter til samernes appel.

I stedet henviser virksomheden til en udtalelse på sin hjemmeside.

Her skriver virksomheden blandt andet, at 'Essity prioriterer FSC-certificeringen og opfordrer alle leverandører til at arbejde mod at opnå denne. Vi ser dette som et vigtigt redskab til at sprede bæredygtigt skovbrug over hele planeten.'

Samtidig skriver virksomheden, at samtlige 6,5 millioner tons ny træmasse, som virksomheden brugte i 2016, var enten FSC-certificeret, PEFC-certificeret eller 'kontrolleret træ'.

Annonce:

'Det betyder, at vores leverandører opretholder og beskytter principper om biodiversitet og bæredygtigt skovbrug. Essity kræver, at træmasse-leverandørerne garanterer, at de benytter sig af robuste systemer og dokumenterede procedurer til at sikre sporbarhed og overensstemmelse ned gennem leverandør-kæden,' står der i virksomhedens udtalelse.

Essity skriver desuden, at de respekterer Greenpeaces arbejde og er i dialog med organisationen om, hvordan standarder for bevarelse af urskov kan integreres i FSC-certificeringen.

Udtalelsen berører ikke plantningen af klitfyr og konsekvensen heraf for samerne og deres rensdyr.

Greenpeace: Det kan du selv gøre

Som forbruger har du ifølge Greenpeace to muligheder for at hjælpe til med at bevare den nordiske urskov.

- Man skal skrive under på den underskriftsindsamling, som vi laver og tager med til Essity for at sige, at de skal rette ind. Sådan noget virker. Vi har gjort det masser af gange. Eksempelvis fik vi Lego til at ændre deres politik med arktisk olie efter en underskriftsindsamling, siger Birgitte Lesanner, der er chef for Greenpeace i Danmark.

- Derudover skal man lige kigge på bagsiden af toiletpapirpakken nede i supermarkedet. Det skal være genbrugspapir. Det giver jo i virkeligheden sig selv, at nyt, fint urskovspapir ikke skal smides i toilettet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: