Skatte-bombe truer: Vi må gå fra hus og hjem

Ægtepar fra Vanløse frygter de kommende ejendomsvurderinger, der kan sætte dem på gaden

Ægteparret Birgitte og Kurt frygter for fremtiden (Foto: Philip Davali)
Ægteparret Birgitte og Kurt frygter for fremtiden (Foto: Philip Davali)

Boligejerne kan godt begynde at spare op til fremtidige boligskatter, hvis det ikke skal ende med, at de må gå fra hus og hjem.

I store dele af landet handles huse i dag til priser langt over den seneste offentlige vurdering. Tal fra boligportalen Boliga.dk peger således på, at husejere i folkerige områder som hovedstadsområdet, Aarhus og Aalborg kan se frem til, at deres vurdering stiger med helt op til 60 procent, når der skal foretages en ny vurdering i 2017.

Pensionisterne Kurt og Birgitte Havn fra Vanløse frygter at måtte gå fra hus og hjem på grund af de stigende boligskatter. (Foto: Jakob Jørgensen) Politik Ny skattebombe truer husejerne

I dag er selve ejendomsværdiskatten omfattet af et skattestop, der udløber i 2020. Til gengæld er der frit slag for den såkaldte grundskyld, der dog højest må stige med op til syv procent om året.

Og det vil den komme til i rigtig, rigtig mange år frem, viser tallene fra Boliga.dk. Et af de par, der frygter for fremtiden, er Kurt og Birgitte Havn fra Vanløse, hvor huspriserne allerede i dag ligger 29 pct. over seneste vurdering. Hvis grundværdierne og dermed grundskatten stiger igen ved næste vurdering i 2017, tvinges de til at sælge deres hus.

– Problemet bliver større og større fra år til år. Det ender med, at vi må sælge huset. Det kommer vi ikke uden om. Spørgsmålet er bare hvornår, siger Kurt Havn. Kurt og hans kone Birgitte på henholdsvis 75 år og 70 år har ejet deres hus i over 30 år. I dag har de kun deres pension at leve af, samtidig med at skatten på deres grund bare banker i vejret år for år.

I år betaler Kurt og Birgitte hele 50.010 kr. i grundskyld for den blot 589 kvm. store grund. Vælger Skat at lade det slå fuldt igennem i vurderingen, vil Kurt og Birgittes grundskyld over årene stige til ikke mindre end 90.894 kr. om året.

– Jeg kan slet ikke se, hvem der har råd til at betale 90.000 kr. om året i ejendomsskat. Jeg ved ikke, hvem det skulle være. Så er vi jo oppe i nogle rene fantasi-beløb, siger Kurt Havn.

210 kommentarer
Vis kommentarer