Supermarked dropper plastposer: Nu skal varerne pakkes i helt andet materiale

Meny-købmand Martin Pertl har solgt 30.000 majsposer på tre måneder. Han har lige bestilt 60.000 poser yderligere

Der er ikke tale om en plastikpose, men om en pose, der er lavet af majs. Den har solgt helt forrygende i Meny i Espergærde, og det har fået købmanden til helt at droppe plastposerne. Foto: Meny Espergærde
Der er ikke tale om en plastikpose, men om en pose, der er lavet af majs. Den har solgt helt forrygende i Meny i Espergærde, og det har fået købmanden til helt at droppe plastposerne. Foto: Meny Espergærde

Købmand Martin Pertl er gået 'all in' på indkøbsposer, som ikke har det fjerneste med plastik at gøre. Det går så forrygende, at han nu helt dropper plastposerne i sin Meny-forretning i Espergærdecentret.

Det fortæller han til Ekstra Bladet.

- Det har været helt vildt populært i de tre måneder, hvor jeg har haft poserne som et forsøg. I den periode har kunderne kunnet vælge mellem de almindelige plastposer og de nye bioposer, og de 30.000 bioposer, som jeg har haft bestilt hjem, er næsten blevet udsolgt. Derfor går jeg nu all in på bioposer og dropper plastposerne helt, siger Martin Pertl til Ekstra Bladet.

Kan holde til lidt af hvert
De nye poser er lavet af majs. Bliver de smidt i naturen, vil de blive til komposterbar jord. Martin Pertl fortæller, at han selv har testet dem i sin butik.

- Vi har hældt en liter mælk ned i dem og har siden fyldt poserne med otte-ti kilo varer. Det holdt de til. Det er et meget bedre alternativ end papirsposer, som ikke kan klare den belastning, siger Martin Pertl, som overtog ansvaret i Meny i Espergærde i Nordsjælland i april sidste år.

Martin Pertl går op i kvalitet og bæredygtighed, og han har svært ved at forstå, at det miljøvenlige alternativ til plastposer ikke er meget mere udbredt i dagligvarehandlen.

To paller med poser på vej
Prisen er på tre kroner og dermed næsten den samme som plastposen, og kunderne har kvitteret i stort omfang, fortæller han.

- Jeg tjener penge på det, selv om det ikke er det primære. Derfor har jeg også bestilt 60.000 poser yderligere, der sendes af sted på to paller med fly, så de kommer hurtigere frem, siger Martin Pertl.

Det er et lokalt firma med et iværksætterpar fra Helsingør, som står for at skaffe poserne hjem. Martin Pertl forventer med den nye sending majsposer at kunne klare efterspørgslen i et par måneder.

Plastik på vej ud
Martin Pertl er af den opfattelse, at han er den første købmand på Sjælland, der tilbyder bioposer til sine kunder.

- Jeg tror, at om tre-fire år, så findes der slet ikke plastposer længere. Alle vil switche over til det her, siger han.

Dansk Supermarked oplyser til TV2 Lorry, at der er fokus på området, men at man endnu ikke kan komme med konkrete datoer og initiativer, som kan antyde, hvornår Dansk Supermarkeds butikker vil forkaste plastposer til fordel for mere miljøvenlige alternativer.

Både i Italien og Frankrig er plastposer forbudt i supermarkeder, men så vidt er man ikke kommet i Danmark.

144 kommentarer
Vis kommentarer