'Vi var på ferie i nedbrændt spøgelsesby'

Mette Jensen og hendes familie glædede sig til deres ferie i det græske, men området omkring deres hotel var brændt ned

Mette og Jan Jensen var i september på ferie i et område af Attika-halvøen i Grækenland, der i sommer blev raseret af kraftige brande. På iPad'en ses et af parrets billeder af det afbrændte ferieområde. Foto: Ernst van Norde
Mette og Jan Jensen var i september på ferie i et område af Attika-halvøen i Grækenland, der i sommer blev raseret af kraftige brande. På iPad'en ses et af parrets billeder af det afbrændte ferieområde. Foto: Ernst van Norde

Den store klage-guide: Sådan får du erstatning

Mette Jensen og hendes familie havde i mere end et halvt år glædet sig til en september-ferie på Attika-halvøen i Grækenland.

Men ferien blev langt fra så dejlig og afslappende, som de havde håbet.

For området omkring det strandhotel, som Mette Jensen, hendes mand, hendes mor og morens kæreste skulle bo på, blev i juli ramt af en ualmindeligt kraftig skovbrand.

Også andre steder af halvøen blev ramt af kraftige brande. 99 personer mistede livet i flammerne. Dermed er branden den næstdødeligste i verden siden årtusindeskiftet.

Ikke som i kataloget
Først da familien kører i bus fra lufthavnen mod hotellet, bemærker de, at landskabet langt fra er, som de havde forestillet sig ud fra rejsekataloget.

- Det var forfærdeligt. Træer, huse, haver. Alt var sort og brændt. Det eneste hotel, der ikke var berørt, var vores, men hotellet lige ved siden af, var fuldstændig sort. Det lignede en krigszone, siger Mette Jensen og tilføjer:

- Jeg var meget påvirket af det. Jeg fik ondt i maven, hver gang jeg var udenfor ved tanken om alle de mennesker, der havde mistet livet her.

Hun kan ikke forstå, at Bravo Tours ikke på forhånd oplyste familien og de andre rejsende om tilstanden på stedet.

- Hvorfor fortæller de os ikke på forhånd, at det område, vi skal ned til, er helt nedbrændt? De er jo ikke herre over, at det her er sket, men når nu det så er sket, hvorfor så ikke tilbyde gæsterne at komme et andet sted hen? siger hun.

Et af Mette og Jan Jensens billeder fra deres tur til det ellers så idyliske Grækenland i september. To måneder tidligere var det område, som de var på ferie i, blevet ramt af voldsomme skovbrande. Privatfoto
Et af Mette og Jan Jensens billeder fra deres tur til det ellers så idyliske Grækenland i september. To måneder tidligere var det område, som de var på ferie i, blevet ramt af voldsomme skovbrande. Privatfoto
 

Lugtede brændt
En af de ansatte på hotellet fortalte Mette Jensens mand, Jan, at hun endnu ikke havde været i nabobyen, fordi hun så skulle igennem områder, hvor flere lokale havde mistet livet.

- Det var en spøgelsesby, vi boede i. Der var ingenting åbent ud over et pizzeria og en lille kiosk. Der lugtede brændt i hele byen. De havde sat shuttlebusser ind, for at vi kunne komme til de nærliggende byer, der ikke var brændt.

Allerede på ferien klagede hun derfor til Bravo Tours, og efterfølgende har hun sendt en skriftlig klage til hovedkontoret.

- De siger til mig, at de har solgt hotel og fly, og det ingenting fejler, så derfor er der ikke noget at komme efter. Og det er rigtigt, at hotellet ikke fejlede noget. Men de har jo også solgt alt det andet uden om. I deres katalog slår de jo på tromme for, hvor fantastisk og smukt Attica er krydret med de mest idylliske billeder af området.

Bravo Tours: De skal gå til Rejseankenævnet

 

Hos Bravo Tours er administrerende direktør Peder Hornshøj naturligvis ked af, at Mette Jensen og hendes familie ikke har været tilfredse med deres ferie, men han kan ikke genkende billedet af, at området skulle være så forfærdeligt.

- Hotellet fungerer perfekt, og lokalområdet har været oppe at køre. Ja, går du tilbage i området, er der træer, der er brændt, og områder, der er brændt, men det er absolut muligt at holde en mere eller mindre helt normal ferie. Det er der rigtig mange andre, der har gjort, siger han, men medgiver dog, at der tidligere ikke har været videre naturskønt.

- Området var ikke særlig kønt i slutningen af juli og begyndelsen af august, men i september måned har vi haft tre-fire klager ud af 50-70 mennesker.

- Familien her er skuffede over, at området var så afbrændt, og at de skulle feriere med visheden om, at mange menneske havde mistet livet i branden. Kan du forstå det?

- Det har jeg ikke hørt fra andre. Selvfølge har der været nedbrændte træer og bygninger, men der har været ryddet fint op, og det er absolut muligt at holde en helt normal og god ferie i området. Min anbefaling er at gå til Rejseankenævnet. Vi har i 20 år fuldt Rejseankenævnets afgørelser omkring sådan nogle ting, og det er den rigtige instans at gå til, hvis man ikke er tilfreds med den afgørelse, vi er kommet med.