Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

Forstå dit køleskab: Sådan holder maden længst

Det er bestemt ikke lige meget, hvor i køleskabet varerne opbevares. Gør du det rigtigt, holder maden nemlig længere, og du sparer penge på energien.

shutterstock
shutterstock
Annonce:

Orden i køleskabet er en disciplin, ikke alle er lige gode til eller tænker over. Men det gør faktisk en stor forskel for både holdbarhed, madspild og energiforbrug,  hvor i køleskabet du placerer varerne.

Det fortæller ekspert i køleskabe Rene Meng, der er produktspecialist hos hårde hvidevare producenten Electrolux.

For mens de nyeste køleskabe fra bl.a. Electrolux i dag er udstyret med moderne ventilation, der sikrer en ensartet temperatur i hele køleskabet, kan der er i ældre køleskabe være helt op til otte graders forskel fra top til bund.

Og netop temperaturforskellen er den afgørende faktor for holdbarheden, når varerne i køleskabet skal placeres, fortæller Rene Meng, der her giver seks gode tips til, hvordan du forbedrer holdbarheden og sparer på energien.

1. Grøntsager skal i skuffen

Vi starter i bunden af køleskabet, hvor det er koldest. Det er her, du skal placere frugt og grønt. Og når der ofte er netop en skuffe til grøntsager, er det ikke tilfældigt.

”Skuffen sikrer, at der er en højere fugtighed, der sikrer en længere holdbarhed for gulerødder, salat og hvad man ellers spiser af grønt,” fortæller Rene Meng og uddyber, at man dog skal være opmærksom på, at der ikke er for meget fugt dernede.

”Perler det af fugt på skuffens sider, skal man tømme den og tørre den af. Samler der sig først vand i bunden, rådner grøntsagerne hurtigere.”

2. Kød og pålæg nederst

På den nederste hylde over grøntsagsskuffen, kan man med fordel placere sit pålæg og ferske kødvarer. Det er nemlig det koldeste sted i køleskabet bortset fra skuffen under, og det kølige miljø sikrer den længst mulige holdbarhed.

”Særligt fersk kød og pålæg skal opbevares ved den lavest mulige temperatur i køleskabet for at mindske bakterieudvikling,” siger Rene Meng, der uddyber, at forskellen på temperatur fra hylde til hylde i ældre køleskabe kan betyde dage til forskel i holdbarhed og dermed øge ens madspil, hvis tingene står forkert.

Electrolux
Electrolux
 

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Electrolux Cooling 360° forlænger madens holdbarhed

Én løsning på madspildsproblemet er at opbevare maden på en måde, så den holder sig længere. Og netop den udfordring har Electrolux fundet en løsning på. Deres innovative Cooling 360°-teknologi sørger nemlig for, at hvert eneste hjørne i køleskabet bliver kølet ned til samme lave temperatur.

Konkret betyder Cooling 360°, at køleskabet via luftkanaler ved hver hylde sikrer ventilation af kold luft i hele køleskabet, og dermed den samme temperatur fra top til bund.

Derudover består køleskabets bagvæg af rustfrit stål, der modsat plastik holder bedre på kulden, hvorfor det køler hurtigere og mere effektivt end konventionelle køleskabe, og temperaturen holdes stabil. Også når du åbner og lukker køleskabsdøren.

På den måde holder maden sig længere frisk og smager bedre, hvilket mindsker risikoen for madspild.

Læs mere om den smarte Cooling 360° teknologi her

3. Ketchup og cola i lågen

Køleskabslågen vil ofte det være det varmeste sted i køleskabet, hvorfor det her er smartest at stille fødevarer med en lang holdbarhed samt de ting, man dagligt bruger. Det kan være sodavand, ketchup, sennep, åbnet mælk, chilisauce og vin.

”Og i lågens øverste boks kan man med fordel lægge sine citroner og limefrugter, da det er her, de holder sig længst,” siger han.

4. Uåbnet mælk, ost og smør

På den midterste hylde bør man lægge sine mejeriprodukter inklusive uåbnet mælk, da den kølige temperatur her sikrer holdbarheden. Og netop placeringen af mælken er årsag til den største fejl, som Rene Meng ser i de danske hjem.

”Nogle folk lægger uåbnet mælk på den øverste hylde, men det er det varmeste sted i køleskabet, og det går udover over holdbarheden,” siger han og uddyber, at den øverste hylde er til helt andre ting:

”Det er her man bør stille sine pickles, chutney, oliven, syltede agurker og lignende ting i lage, da de holder sig fint ved den lidt højere temperatur.”

5. Vælg det rigtige køleskab

Har man i dag et ældre køleskab, kan man ifølge Rene Meng med fordel overveje at købe et nyt og moderne af slagsen. Den nyeste ventilationsteknologi, som eksempelvis Cooling 360, betyder nemlig, at moderne køleskabe holder den samme temperatur på alle hylder, og hurtigere køler dine varer ned.

Fordelen ved det er, at man i forhold til holdbarhed ikke skal tænke over, hvor man placerer sine varer, og at ens madvarer generelt vil holde sig længere friske, så man har mindre madspild, forklarer Rene Meng.

”Og jo friskere ens mad er, desto bedre smager den også og jo sundere vil den være, fordi vitaminerne i eksempelvis frugt og grønt bevares bedre i et køligt miljø,” siger han.

6. Spar på energien

For at spare på energien kan du med fordel lægge dine frostvarer til optøning i køleskabet på øverste hylde og dermed udnytte kulden fra fryseren og spare på energien i køleskabet.

En god ventilation omkring dit køleskab sparer også energi. Det er nemlig vigtigt, at det kan komme af med varmen, ellers vil køleskabet ikke køle ordentligt og kompressoren skal arbejde mere for at køle.

Og så er det vigtigt, at man ikke stiller varme ting i køleskabet, fortæller Reng Meng.

”Gryderetter, spaghetti og alle andre ting skal køle ned til stuetemperatur, inden man sætter dem ind. Ellers bruger man unødig strøm på at køle dem ned, og du forkorter levetiden på de madvarer, du allerede har stående i køleskabet. Dertil kommer, at varme ting kan danne ekstra meget fugt i køleskabet, der kan blive til rim eller is,” siger han og uddyber:

”Det er måske ikke noget, folk tænker så meget over, men der er tale om store energibesparelser, hvis man gør det rigtigt. Og har man et ældre køleskab, bør man nok overveje at få et nyt, da det både mindsker madspild og bruger mindre energi.”

Læs mere om Cooling 360° og bestil her

Dette er en annoncørbetalt artikel skrevet af Ekstra Bladets kommercielle journalister i samarbejde med Electrolux

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: