10 gode råd om indeklima

Du kan selv gøre meget for at få et godt indeklima i din bolig. Læs 10 nemme råd, der kan forbedre dit indeklima markant.

Et dårligt indeklima skyldes ofte beboerne selv. Regelmæssig udluftning er én af måderne at undgå et dårligt indeklima på. Foto: Torben Klint
Et dårligt indeklima skyldes ofte beboerne selv. Regelmæssig udluftning er én af måderne at undgå et dårligt indeklima på. Foto: Torben Klint
Følg Gode råd om

1. Luft ud med gennemtræk 3 gange dagligt
Det er vigtigt at få luftet grundigt ud med gennemtræk 2-3 gange om dagen i 5-10 minutter. Dermed fjerner du den dårlige luft og de fleste skadelige partikler. Jævnlig udluftning er også med til at sænke radonniveauet i boligen.

Læs også: Derfor skal du ikke måle for radon om sommeren

2. Varm hele boligen op til 20-22 grader i fyringssæsonen
Det hjælper med at holde luftfugtigheden nede, hvis din bolig er ordentlig opvarmet. Risikoen for, at fugten fra indeluften sætter sig som vand, bliver større, jo lavere rumtemperaturen er - og hvis der er forskel på rummenes temperaturer.

3. Tør ikke vasketøj indendørs
Det giver for høj luftfugtighed i boligen, som kan medvirke til et dårligt indeklima. Tør i stedet tøjet udenfor hele året rundt. Hvis det regner eller sner, kan du bruge en tørretumbler.

4. Tænd emhætten eller åbn vinduet, når du laver mad
Madlavning, især bagning, kogning og stegning, er blandt de største syndere til et dårligt indeklima. Lad emhætten stå tændt mindst 10 minutter efter, du er færdig, så den varme fugtige luft ikke sætter sig i boligen.

Læs også: Skal du åbne vinduet, når du laver mad?

5. Sluk elektriske apparater, når de ikke er i brug
Elektriske apparater øger mængden af skadelige kemiske stoffer og partikler i boligen, når de er tændte eller på standby.  Sørg desuden for, at de ikke er støvede.

Hvis du tørrer dit tøj udendørs, kan du undgå høj luftfugtighed og et dårligt indeklima. Foto: Tommy Verting
Hvis du tørrer dit tøj udendørs, kan du undgå høj luftfugtighed og et dårligt indeklima. Foto: Tommy Verting

6. Brug ikke spray indendørs
Spray, uanset type, forurener indeluften og er svært at lufte ordentligt ud. Gør det i stedet udenfor og lad det sprayede produkt stå til afgasning og -tørring udendørs.

7. Drop eller minimér brug af stearinlys i din bolig
Tændte stearinlys afgiver flere partikler end en stærkt trafikeret vej, samt kvælstofdioxid og røggasser, og de kan skade lungerne. Luft ud med gennemtræk i 5-10 minutter efter brug af stearinlys, og skift gerne stearinlysene ud med andre former for levende eller elektriske lys.

Læs også: Pas på stearinlys: Her er 5 sundere alternativer

8. Køb ikke produkter til boligen, som lugter af kemi
Kemiske dampe kan give vedvarende hovedpine. Sørg desuden for at lade nye produkter og møbler afgasse før de stilles ind i boligen.

9. Gør rent mindst én gang om ugen
Sørg for at fjerne al gammelt støv, da de farlige partikler sætter sig i det eksisterende støv, der hvirvles op ved almindelig bevægelse og indåndes. Lav en hovedrengøring mindst én gang om året.

Læs også: Gør hovedrent - sådan

10. Luk døren til badeværelset under og efter bad
Efter et bad trænger fugt ud i resten af boligen. Hold døren lukket under og efter et bad, og åbn vinduet eller tænd for ventilationen, indtil den fugtige luft er væk.

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+