10 gode råd: Sådan sparer du på boliglånet

Du kan spare mange penge på dit boliglån med en smule planlægning. Bolius har samlet 10 smarte fif fra uafhængige pengerådgivere og økonomiske eksperter her

Brug denne guide hvis du vil spare lidt på dit boliglån. Foto: Tommy Verting
Brug denne guide hvis du vil spare lidt på dit boliglån. Foto: Tommy Verting

1. Vælg det rigtige boliglån

Det kan koste dig op til flere hundredtusinde kroner, hvis du vælger et forkert boliglån. Vælg det, der passer dig og din familie bedst.

Læs også: Så meget kan du tabe på et forkert boliglån

2. Afdrag de dyreste lån først

Som tommelfingerregel er det bedst at afdrage de dyreste banklån i din bolig, inden du begynder at betale af på realkreditlånet. Realkreditforeningen vil låne dig op til 80 procent af boligens værdi til en rente, der næsten altid er lavere end bankens. Ved at betale banklånet først, slipper du for de høje renter og kan nøjes med de forholdsvis billige realkreditlån.

3. Saml dine forbrugslån

Du skal betale op til 30 procent i årlige omkostninger, når du låne pengene i en butik til fx at købe et nyt tv eller hårde hvidevarer. Låner du lidt flere penge med dit boliglån, har du råd til at opsige forbrugslånet og samlet betale mindre.

4. Saml dine bank-aktiviteter

Har du bankaktiviteter i flere banker, kan du få en lavere rente på dit boliglån eller en lavere totalomkostning, hvis du samler dine aktiviteter i én bank. En familie med bil- og boliglån samt kassekredit for i alt 500.000 kr. spredt i 3 banker kan spare op mod 2.000 kr. hver måned ved at samle lånene i én bank.

Spar også på dine totale bankomkostninger ved at flytte andre ydelser som kreditkort eller rejseforsikring, så du bliver guldkunde med særlig fordelagtige priser.

Læs også: Boliglån i banken: Find det billigste

5. Vis en solid økonomi

Renten på dine lån bliver højere, jo større risiko banken ser i at låne dig penge. Har du en solid friværdi i din bolig og et stort månedlig overskud efter faste udgifter, kan du forhandle med din bank om at give dig et boliglån til et par procent.

Er der kun en enkelt indtægt i husstanden, og kan du kun lige kan klare de faste udgifter og evt. have et lille overskud til ferierejser og uforudsete udgifter, er din økonomi kun tilfredsstillende eller ligefrem anstrengt. Så beskytter banken sig mod tab ved at tage en rente op til 11 procent på dit boliglån.

6. Sammenlign bankens priser

Få tilbud fra andre banker og sammenlign gebyrer, så du kan forhandle renter og priser med din nuværende bank. Hos mybanker.dk får kunderne i gennemsnit 2 procent lavere renter på bolig- og andelslån, når de præsenterer deres nuværende bank for tilbud fra andre banker. Sammenlign gebyrer på Forbrugerrådet Tænks og Finansrådets fælles sammenligningsside pengepriser.dk.

7. Afdrag hurtigere

Den lave rente betyder, at udgifterne til at låne til en bolig bliver så lav, at du kan have overskud til at afdrage hurtigere end de sædvanlige 30 år. Overvej, om du kan nøjes med en lån med en løbetid på 10, 15 eller 20 år. For et fastforrentet obligationslån på en million kr. sparer du 276.000 kr. i ydelse i hele lånets løbetid, hvis du i stedet for 30 år vælger at tilbagebetale på 20 år.

8. Overvej kortlån

I løbet af 2015 er kreditforeningerne kommet med en ny lånetypen, kortlån. Lånene hedder Kort Rente, Flexkort eller lignende og er et alternativ til flekslånene. Lånene har en løbetid på 3 år, og renten fastlægges for et halvt år ad gangen. Kortlån er typisk de billigste lån, men lånene får kritik for at være for usikre, da renten er uvis for de bagvedliggende obligationer.

9. Få en højere vurdering

Du kan spare på låneomkostningerne, bidragssatsen til realkreditforeningen, hvis du får en højere vurdering af din bolig. Bidragssatsen beregnes efter belåningsgraden, dvs., hvor stor en del realkreditlånet udgør af boligens værdi. Hvis boligen vurderes højt, vil belåningsgraden være lav.

Kreditforeningerne øger bidragssatsen, når belåningsgraden er høj. Hvis realkreditforeningen vurderer din kommende bolig lavt i forhold til købsprisen, kan det være en god ide at få en alternativ vurdering fra en anden kreditforening. Stiger vurderingen fx fra 1,6 millioner kr. til 1,7 millioner kr., kan du spare mellem 500 og 2.600 kr. årligt i bidrag.

Læs også: 8 råd til en stærkere boligøkonomi

10. Husk 5 procent-reglen

Fra 1. november 2015 skal du selv stille med mindst 5 procent i udbetaling, når du køber bolig. Har du en høj indtægt og et tilsvarende højt rådighedsbeløb må banken dog stadig finansiere boligkøbet med en mindre egenbetaling, hvis låner afdrager på lånet, så han i løbet af et par år kommer over 5 procent-grænsen. Men de sidste 5 procent af boligkøbet er specielt dyre at låne til, så spar selv pengene op.

 

Kilder: Finanshuset.dk, realkreditkonsulenten.dk, taenk.dk og mybanker.dk