5 gode råd: Sådan sparer du, når du køber bolig

Du har mulighed for at spare titusinder af kroner, hvis du er opmærksom på disse 5 detaljer, når du køber bolig. Læs Bolius råd til, hvad du bør gøre og tjekke

Arkivfoto: Bolius
Arkivfoto: Bolius

1. Aflæs el, vand og varme

Måleraflæsning er som regel købers ansvar, og en forkert opgørelse kan koste over 1.000 kr. En familie med 2 voksne og børn bruger i gennemsnit 48.000 kr. årligt på energi og andre løbende ydelser, der skal ind eller ud af huset. Det koster 900 kr. for hver uge aflæsning og fordeling mellem køber og sælger er forkert.

Sådan gør du:  Aflæs el-, vand- og varmemåler på overtagelsesdagen, så løbende udgifter bliver placeret rigtigt på refusionsopgørelsen hos enten dig eller sælger. Oplysningerne skal købers advokat have og omfatter oftest også renovation og ejendomsskatter samt kontingent til grundejerforening eller ejerforening. Husk også licens, fastnettelefon og internet, der som regel ikke er med på refusionsopgørelsen. Her skal du selv give besked til udbyderen.

Læs også: Så meget el, vand og varme bruger en gennemsnitsfamilie

2. Klag over fejl på boligen

Har du købt en bolig med en ødelagt lampe, en utæt termorude, en vandhane, der drypper, eller knækkede fliser, skal du gøre indsigelse inden for 3 år og altid indenfor 'rimelig tid', hvis du vil have erstatning for fejl på din bolig. Sælgers erstatningsansvar afhænger af, om han vidste eller burde have vidst, at der var en fejl, og om han har fortalt dig, at der var en fejl.

Sælger har en oplysningspligt om den bolig, han har solgt, og har han været tavs om fejl og mangler skal han rette fejlen eller erstatte den. Jo hurtigere du klager, jo nemmere vil du få sælger til at rette den.

Du har 6 hverdages fortrydelsesret som boligkøber, så du kan ophæve handlen, hvis du ombestemmer dig og alligevel ikke vil købe boligen. Gør du indsigelse over fejl og mangler her, vil sælger være mere interesseret i at rette fejlene eller give nedslag i prisen.

Læs også: Fejl og mangler ved håndværkerarbejde

3. Kontrollér hårde hvidevarer

Tænd for køleskab, fryser, vaskemaskine tørretumbler eller andre hårde hvidevarer, der følger med boligen, og tjek, at de virker. Er der fejl, bør du klage til sælger med det samme.

Meld evt. fejl til forsikringsselskabet, hvis du har en ejerskifteforsikring. Har du ingen forsikring, bør du få hjælp fra en juridisk rådgiver.

Der er en bagatelgrænse på 5.000 kr. for erstatning af fejl og mangler. Som hovedregel er der dog ingen grænse for, hvor små fejl sælger skal erstatte for fejl på hårde hvidevarer.

4. Find den billigste ejerskifteforsikring

Spar 6.000 kr. på den rette ejerskifteforsikring. Basisdækningen er ens for alle selskaber, men priserne er meget forskellige. Den billigste ejerskifteforsikring koster godt 6.000 kr. mindre om året end den dyreste.  Der er ingen prissammenligningsportaler for ejerskifteforsikring, så du er selv nødt til at tjekke priserne.

En almindelig ejerskifteforsikring dækker præcis det, loven kræver, mens en udvidet ejerskifteforsikring dækker noget mere. Med den udvidede har du også forsikring af ulovlige rum og indretninger som en tilbygning eller en kælder, der er indrettet til beboelse.

Den udvidede dækning kan også omfatte en kloak, der er bygget forkert, eller små kosmetiske skader i bad og toiletrum eller forurening af grunden. Sælger er forpligtet til at betale halvdelen af udgiften til en ejerskifteforsikring, så I skal dele besparelsen. Så bliver der op til 3.000 kr. til dig i sparet udgift.

Læs også: Ejerskifteforsikring

5. Tjek for fejl på varmesystemet

Tænd for alle dele af boligens varmesystem og kontrollér, at alt virker. Både fjernvarmeanlæg eller gas- og oliefyr, varmtvandsbeholder, alle radiatorer og gulvvarme.

Fejl på gulvvarmeanlægget er ikke ualmindeligt, og ved at klage til sælger eller dit forsikringsselskab hurtigt er det nemmere at bevise og få udbedret eller erstattet fejlen.

 

Kilder: Realkreditkonsulenten.dk, familieadvokaten.dk, Jytte Holm-Larsen, Advodan