6 ting du skal spørge banken om, når du køber bolig

Bolius har samlet denne guide til at forberede dig til en samtale om dine bank- og realkreditlån til bolig. Læs, hvilke spørgsmål du skal stille

Brug denne guide når du skal købe bolig. Foto: Torben Klint/Bolius
Brug denne guide når du skal købe bolig. Foto: Torben Klint/Bolius

1. Hvor meget må jeg låne?

Banken vil låne dig penge afhængig af størrelsen på din og din partners husstandsindkomst. Som tommelfingerregel vil bank og kreditforening låne dig 3,5 gange husstandens årsindkomst til boligkøb. Hvis I tilsammen tjener 800.000 kr. om året, kan I låne til at købe en bolig til 3,5x800.000=2.800.000 kr.

Kan du bevise, at forbruget er lavt, kan du forhandle lånebeløbet op. Vis fx, at du kun tager på teltferie i Danmark, køber brugte møbler og aldrig går på restaurant. Du kan også vise, at du regner med en ekstra indkomst fx med et løfte om arveforskud, eller at du vil sælge din bil eller dit sommerhus.

2. Hvor meget rabat kan jeg få ved at samle lån, pension og forsikring?

De større banker tilbyder både forsikring og pension og kan give en rabat, når du samler flere af dine pengesager i samme bank. Banken kan enten tilbyde forsikring og pension hos et søsterselskab i samme bankkoncern eller formidle den gennem en samarbejdspartner. Forsikringen kan både være af din bil, indbo eller ejendom, årsrejseforsikring eller ulykkesforsikring.

Ved at samle alle lån, indlån, pensioner og forsikringer kan du få en pæn rabat, men husk stadig at sammenligne priser med andre banker og forsikringsselskaber, så har du også bedre mulighed for at forhandle om prisen.

Læs også: Boliglån i banken: Find det billigste

3. Hvor lidt kan jeg nøjes med at låne?

Banken tjener på at låne penge til dig. Jo flere penge, du låner, jo flere penge tjener banken. Undersøg, om du kan spare på at droppe din pensionsindbetaling og børneopsparing og i stedet betale dit boliglån hurtigere tilbage.

4. Indberetter I stiftelsesgebyr til Skat?

Udgifter til stiftelsesgebyr ved boliglån kommer ikke automatisk med på din selvangivelses punkt 44. Husk at spørge banken, om de giver Skat besked om dine udgifter til stiftelsesgebyr.

Læs også: Så meget kan du tabe på et forkert boliglån

5. Hvor stor er bidragssatsen?

Bidragssatserne varierer mellem de forskellige kreditforeninger, og du kan ikke forvente, at forhandle bidragssatserne ned, så vær klar til at indhente et alternativt tilbud fra andre realkreditinstitutter.

6. Er det et prioritetslån?

Banklån i din bolig kan enten være et variabelt forrentet boliglån eller et prioritetslån. Det sidste svarer til en almindelig kassekredit og er en fleksibel måde at hæve eller indbetale penge til dit banklån.

Du skal dog være opmærksom på, hvor i prioritetsrækken lånet er placeret. Ligger dit prioritetslån foran realkreditlånet, kan du risikere at betale ekstra i bidragssats til kreditforeningen.

 

Kilder: Finanshuset.dk, realkreditkonsulenten.dk og mybanker.dk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.