6 tips til den dovne haveejer

Har du brugt for meget af sommeren på havearbejde uden at nyde det? Så snup vores råd til en nem have, der ikke kræver meget arbejde

Er du ikke stor fan af at luge, så kan du følge disse råd til en nem have. Foto: Martin Lehmann/Polfoto
Er du ikke stor fan af at luge, så kan du følge disse råd til en nem have. Foto: Martin Lehmann/Polfoto

Mens nogle ser det som den rene terapi at gå i haven og ordne bede, buske og blomster, er der andre, som langt fra deler begejstringen for havearbejde.

Hører du til i den sidste kategori og drømmer om en have, der ikke kræver for meget pasning, så følg havedesigner og gartner Vibeke Markussens råd til en flot, men nem have.

1. Hold det simpelt

Ønsker du en have uden for mange blomsterbede, planter og træer, der skal passes, kan du ganske enkelt vælge en helt minimalistisk have, der primært består af hæk og græsplæne.

Græsset skal i løbet af sommeren og sensommeren slås hver eller hver anden uge, og hækken skal højest klippes to gange årligt, forklarer Vibeke Markussen.

Ideelt til haveejeren, der ikke vil investere den store tid i havearbejde.

2. Plant tæt

Hvis det bliver for kedeligt med kun græs og hæk, kan du vælge at plante blomster og buske, der er nemme at passe, siger Vibeke Markussen.

- Ønsker man blomster og farver, så findes der mange mindre blomstrende buske, med forskellig blomstringstid.

Vibeke Markussen pointerer, at buskene og blomsterne skal plantes tilpas tæt til, at jorden bliver dækket. På den måde holder du ukrudt væk, og du slipper for at luge. Planterne holder på den måde desuden bedre på fugten, så de ikke behøver at blive vandet så ofte.

 

3. Plant i krukker

En anden nem måde at holde styr på sine planter og blomster på er ved at plante dem i krukker på terrassen. På den måde får du stadig masser af kulør ind i din have, men modsat et blomsterbed har du langt nemmere ved at passe og kontrollere dem.

Her kræver det, at du vander og eventuelt gøder dem regelmæssigt, men til gengæld slipper du for den store lugning, når planterne står isoleret.

 

Læs også: Skab en fin og praktisk plantekrog i haven

 

4. Den nemme busk

Rododendronbusken er drømmen for enhver haveejer, der ikke har grønne fingre. Busken er nem at holde, samtidig med at den giver masser af farve og skaber dynamik i din have.

Rododendron er stedsegrøn, forklarer Vibeke Markussen, hvilket betyder, at busken har grønne blade året rundt, hvilket også gør den flot at se på om vinteren.

 

Rododendronbusken er smukkest i maj og juni, hvor den blomstrer, men du kan faktisk forlænge blomstringen mærkbart længere med et simpelt trick, forklarer Vibeke Markussen.

- Hvis man laver et spændende surbundsbed med rododendron, forårs- og efterår-lyng, forskellige blomstrende bunddække planter, dværgrododendron og forskellige japanske ahorn, kan man forlænge blomstringstiden.

Det hele skal plantes i surbunds-spagnum, således at planterne holder på fugten og hæmmer ukrudt.

Læs også: Nyd livet udendørs - 14 hyggelige spisepladser i naturen

5. Smarte stauder

Et andet anvendeligt råd til en fin, men nem have, er at plante stauder.

Stauder er en flerårig urtelignende plante, hvis overjordiske dele som regel visner om vinteren, men deres underjordiske dele overlever og vil blomstre igen om foråret og sommeren.

- Stauder passer sig selv, og de fleste visner ned om vinteren. Planter man dem tæt nok, lukker de af for ukrudt. Og planter man i grupper og med forskellige blomstringstider, så er der noget at se på fra maj til november, siger Vibeke Markussen.

Du kan også gøre det nemt for dig selv og plante en masse ens stauder, så du skaber ro og harmoni i dit blomsterbed. Samtidig får du dermed gavn af, at de vil vokse i samme tempo.

 

6. Anlæg terrasse

Synes du, at græsslåning er en pestilens, kan du vælge at minimere græsplænen ved at anlægge en stor terrasse med enten fliser eller træ.

Her kan du med fordel plante blomster og sydhavsplanter som oliven- og citrustræer i krukker for at tilføje terrassen lidt grønt liv.

Med en stor terrasse er det ligeledes nemt at skabe et hyggeligt lounge- og grill-område, som kan fungere som et stort ekstra uderum i forlængelse af huset over sensommeren og – hvis vejret tillader det – helt ind i efteråret.

Læs også: Uderummet er en del af huset

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde